Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizie revoltătoare a statului român! Vechimea în muncă se cumpără, de acum, cu bani grei

Decizie revoltătoare a statului român! Vechimea în muncă se cumpără, de acum, cu bani grei
Odată cu majorarea salariului minim de 1 octombrie 2023, românii vor fi obligați să plătească mai mult și vechimea în muncă.

De la 1 octombrie 2023 s-a scumpit și cumpărarea de vechime în muncă. Cât vor trebui să plătească românii.

Cei care vor să își cumpere vechime în muncă vor trebui să bage adânc mâna în buzunar. Până acum, românii plăteau suma de 750 de lei pe lună. Cum salariul minim brut a fost majorat de la 3000 de lei la 3300 de lei, vor plăti contribuția la sistemul public de pensii suma de 825 de lei. Pe de altă parte, Guvernul a prelungit perioada în care românii din țară și din străinătate pot cumpăra vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2024.

Cât vor trebui românii să plătească

De la 1 octombrie, cei care doresc să cumpere vechime în muncă, vor plăti 9900 lei/an, 19.800 lei/an. Pentru trei ani vor scoate din buzunar 29.700 lei/an, 39.600 lei pentru patru ani, 49.500 lei pentru cinci ani și suma de 59.400 lei pentru șase ani.

Românii vor plăti mai mult pentru contribuția la pensii

 

Legea în vigoare spune că venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară la data încheierii contractului de asigurare.

Contribuția este de 25% din salariu

Conform Codului Fiscal, cota de contribuție este de 25%. Cei care vor să cumpere vechime trebuie să meargă la Casa teritorială de pensii personal cu cartea de identitate sau pașaport. Plata contribuției se va face în mai multe tranșe, sau într-una singură, până la 31 decembrie 2024. Se poate cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult șase ani.

Pot cumpăra vechime în muncă români din țară sau străinătate care nu sunt pensionari și nu au fost asigurați la sistemul public de pensii. Potrivit Ministerului Muncii, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială până la jumătatea lunii august.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre