Ambasadoarea SUA a dat vestea bună. România urmează să adere la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, ”Visa Waiver Program”. Iar acest lucru se va întâmpla cel mai devreme la începutul anului 2025.
„Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”
Ambasadoarea SUA a declarat că își dorește să rezolve problema vizelor cât mai repede posibil, iar dacă totul va merge bine peste doi ani românii vor răsufla ușurați. „Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie.
Dacă totul va fi bine, probabil la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA”, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis are încredere în ambasadorul SUA
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a mărturisit că regulile pentru Visa Waiver sunt foarte stricte și în acest moment țara noastră nu le îndeplinește, dar are mare încredere în ambasadorul SUA. „Rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize.
MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”, a spus Iohannis.
Ce spun experţii americani
Cu ceva timp în urmă și think-tank-ul american „The Heritage Foundation” a vorbit despre vizitele românilor în SUA, fără viză. „Pe măsură ce SUA redeschide călătoriile din Europa, de ce România nu este încă în programul de scutire de viză?”, au spus experții americani.
În condițiile în care „legăturile bilaterale dintre SUA şi România s-au consolidat în ultimii ani, inclusiv prin semnarea acordurilor de cooperare în domeniul apărării şi 5G, achiziţia de echipamente americane şi exerciţii militare frecvente”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook