Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernanții au dat vestea cea mare. De la 1 octombrie, crește salariul minim

Guvernanții au dat vestea cea mare. De la 1 octombrie, crește salariul minim
În urma unei întruniri a Consiliului Național Tripartit, s-a decis că salariul minim crește începând cu 1 octombrie. Va ajunge la suma de 3300 de lei.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și fost consilier al Olguței Vasilescu a dat vestea pe contul său de socializare. Salariul minim crește de la 1 octombrie.

În acest moment salariul minim brut este de 3000 de lei, dar va ajunge la 3300 de lei. Salarii mai mari vor avea și cei care lucrează în construcții, e vorba de 4500 de lei lunar.

Programul complet este de 165,333 de ore

„Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale. De asemenea, în domeniul construcții salariul minim brut va fi de 4.500 de lei.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, anunţă Guvernul.

În acest moment, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr 1,5 milioane de salariaţi

”În luna septembrie din anul 2023, tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Salariul minim crește de la 1 octombrie

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi. Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi.

Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru”, se arată în Nota de fundamentare a documentului.

Determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neincadrate

Conform documentului, majorarea salariului de bază minim brut pe țară determină „creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3)). „Modifică baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală.

Întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151). etc.

De asemenea „majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180).

Măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă”, mai spun specialiştii ministerului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre