Simona Ionescu / Redactor Șef

Factorii importanți legați de riscul de demență timpurie. Cel mai mare studiu făcut vreodată

Factorii importanți legați de riscul de demență timpurie. Cel mai mare studiu făcut vreodată
Deși demența este mult mai frecventă la adulții în vârstă, sute de mii de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu demență cu debut tânăr. Cel mai mare studiu de până acum scoate la lumină factori importanți.

În urma realizării celui mai mare studiu făcut vreodată în acest sens, s-a aflat și care sunt factorii care sunt asociați cu apariția demenței cu debut tânăr (YOD).

„Am putea lua măsuri pentru a reduce riscul acestei afecțiuni debilitante”

Majoritatea cercetărilor anterioare în acest domeniu au analizat genetica transmisă din generație în generație, de data asta specialiștii au reușit să identifice factori diferiți de stil de viață și de sănătate care sunt asociați cu riscul de apariție a demenței cu debut tânăr. „Acesta este cel mai amplu și mai solid studiu de acest gen realizat vreodată.

Îmbucurător este faptul că, pentru prima dată, acesta relevă faptul că am putea lua măsuri pentru a reduce riscul acestei afecțiuni debilitante, prin abordarea unei serii de factori diferiți”, a declarat epidemiologul David Llewellyn de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Deficiența de vitamina D și nivelurile ridicate ale proteinei C-reactive

Echipa de cercetare a analizat datele colectate de la 356.052 de persoane cu vârsta sub 65 de ani din Marea Britanie. Statutul socio-economic scăzut, izolarea socială, deficiența de auz, accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile de inimă și depresia au fost asociate cu un risc mai mare de YOD. Deficiența de vitamina D și nivelurile ridicate ale proteinei C-reactive (produsă de ficat ca răspuns la inflamații) au însemnat, de asemenea, un risc mai mare. La fel ca și faptul de a avea două dintre variantele genei ApoE4 ε4 (un scenariu genetic deja legat de boala Alzheimer).

Abuzul de alcool

De ce apare demența timpurie. Sursă foto: www.sciencealert.com

Cercetătorii au descris relația dintre alcool și YOD ca fiind „complexă”. În timp ce abuzul de alcool a dus la un risc crescut, consumul moderat sau excesiv de alcool a fost corelat cu un risc redus – probabil pentru că persoanele din acest al doilea grup sunt, de obicei, mai sănătoase în general (rețineți că cei care se abțin de la alcool o fac adesea din motive medicale).

„Factori de risc modificabili”

Nivelurile mai ridicate de educație formală și o fragilitate fizică mai scăzută (măsurată printr-o forță mai mare de prindere a mâinilor) au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de YOD. Toate acestea contribuie la completarea unora dintre lacunele de cunoaștere în ceea ce privește YOD.

„Știam deja, din cercetările asupra persoanelor care dezvoltă demență la vârste înaintate, că există o serie de factori de risc modificabili. Pe lângă factorii fizici, sănătatea mintală joacă, de asemenea, un rol important, inclusiv evitarea stresului cronic, a singurătății și a depresiei”, a declarat neuroepidemiologul Sebastian Köhler de la Universitatea Maastricht din Olanda.

„Demența ar putea fi ceva ce putem reduce riscul de apariție a acesteia printr-o viață mai sănătoasă”

Mulți dintre acești factori pot fi modificați, ceea ce oferă mai multe speranțe pentru cei care se străduiesc să găsească modalități de a învinge demența, mai degrabă decât doar de a o gestiona. În cele din urmă, demența ar putea fi ceva ce putem reduce riscul de apariție a acesteia printr-o viață mai sănătoasă.

„Demența cu debut la vârste tinere are un impact foarte grav, deoarece persoanele afectate au, de obicei, încă o slujbă, copii și o viață ocupată. Deseori se presupune că cauza este genetică, dar pentru mulți oameni nu știm exact care este cauza. Acesta este motivul pentru care am vrut să investigăm și alți factori de risc în acest studiu”, a declarat cercetătorul în neuroștiințe Stevie Hendriks, de la Universitatea din Maastricht.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre