Descoperire uluitoare făcută de arheologi:„cel mai mare oraş antic din Egipt”. Probabil că există încă multe lucruri și locuri pe care nu le cunoaștem. Arheologii pasionați s-au adunat laolaltă pentru a cerceta unul dintre cele mai fascinante locuri de pe pământ.
„Cel mai mare oraş antic din Egipt”
Descoperire uluitoare făcută de arheologi. În sudul țării, în apropiere de Luxor, a fost descoperit „cel mai mare oraş antic din Egipt”. Acesta este datat cu mai mult de 3.000 de ani înaintea erei noastre, conform informațiilor oferite de fostul ministru al Antichităţilor şi arheologul Zahi Hawass.
„Misiunea arheologică (…) a descoperit un oraş îngropat (…) care datează din timpul dinastiei regelui Amenhotep III şi care fost folosit de regele Tutankhamon, adică acum 3.000 de ani”, afirmă misiunea arheologică în comunicat.
Ajuns pe tron în 1.391 înaintea erei noastre, Amenhotep III a murit în 1.353. Obiecte, între care bijuterii şi ceramică cu sigiliul său au fost descoperite în oraş, confirmând datarea. Este vorba despre „cel mai mare oraş antic din Egipt”, conform informațiilor oferite de arheologul Zahi Hawass.
Au descoperit un corp uman „neobişnuit”
Arheologii au pornit excavările la aproape 500 de kilometri de Cairo, în septembrie 2020, cu scopul de a descoperi ceva fabulos. Ei cercetau zona dintre templele lui Ramses al III-lea şi a lui Amenhotep III de lângă Luxor.
„În câteva săptămâni, spre marea surprindere a echipei, au apărut cărămizi. Situl este în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi şi cu încăperi pline de unelte ale vieţii cotidiene. Descoperirea acestui oraş pierdut este a doua cea mai importantă de la mormântul lui Tutankhamon.
Aceasta ne va oferi detalii rare despre viaţa egiptenilor din Noul Imperiu. Oraşul este format din trei palate regale (…) precum şi un centru administrativ şi unul de producţie. Dar arheologii au dezgropat şi o zonă de pregătire a hranei.
O brutărie, un cartier administrativ şi un atelier de construcţie”, a explicat Betsy Brian, profesor de egiptologie de la Universitatea John Hopkins din Statele Unite.
Au fost de asemenea descoperite două morminte de „vaci sau tauri”, precum şi un corp uman „neobişnuit”. După ani de instabilitate politică legaţi de revoltele populare din 2011, care au lovit sectorul-cheie, turismul, Egiptul caută să readucă vizitatori, în special promovând patrimoniul antic.
Săptămâna trecută, 22 de care de ceremonie, care au transportat mumiile regilor şi reginelor Egiptului antic, au traversat Cairo într-o paradă spectaculoasă pentru a fi expuse la Muzeul naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), noul sediu al rămăşiţelor regale.
Dieta lui chef Florin Dumitrescu. A slăbit 10 kg în 21 de zile
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook