Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uluitoare. O nouă planetă, asemănătoare Pământului

Descoperire uluitoare. O nouă planetă, asemănătoare Pământului
Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă aflată la 90 de ani lumină de Pământ. Ceea ce este uluitor este că aceasta este asemănătoare Pământului. Are o temperatură apropiată și ar putea avea nori ca ai noștri.

O exoplanetă, adică în afara sistemului nostru solar, numită TOI-1231 b, a fost descoprită de cercetărorii cerului. Face o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 24 de zile de pe Pământ. Oamenii de știință nu știu cu certitudine care este compoziția planetei sau atmosfera acesteia.

Descoperire uluitoare. O nouă planetă, asemănătoare Pământului

Descoperire uluitoare a oamenilor de știință. O exoplanetă, adică în afara sistemului nostru solar, numită TOI-1231 b, a fost descoprită de cercetărorii cerului.

Are o atmosferă interesantă care ar putea avea nori formați din evapoarea apei, la fel ca Pământul, informează NASA. Exoplanetele sunt planete situate în afara sistemului nostru solar. Această Exoplanetă orbitează în jurul unei stele pitice roșii de tip M, cunoscută sub numele de NLTT 24399, mai mică și mai puțin luminoasă decât Soarele nostru.

Descoperirea planetei a fost detaliată într-un nou studiu care va fi publicat în revista Astronomical Journal. „TOI 1231 b este de opt ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare. Temperatura sa este similară cu cea a Pământului, datorită stelei sale mai răcoroase și mai puțin strălucitoare”, a spus, Diana Dragomir, citată de digi24.ro. Ea este unul dintre autorii studiului, profesor asistent la Departamentul de fizică și astronomie al Universității din New Mexico.

„Cu toate acestea, planeta în sine este mai mare decât Pământul și puțin mai mică decât Neptun”, a adăugat ea.

Ce deosebiri sunt între Pământ și noua planetă

Cercetătorii au reușit să determine raza și masa noii planetei descoperite, ceea ce i-a ajutat să-i calculeze densitatea și să deducă compoziția acesteia.

Exoplaneta are o densitate scăzută, ceea ce sugerează că este mai degrabă o planetă gazoasă decât una stâncoasă, ca Pământul. Dar, oamenii de știință nu știu încă cu certitudine care este compoziția planetei sau atmosfera acesteia.

„TOI-1231 b este destul de asemănătoare ca dimensiune și densitate cu Neptun. Credem că are o atmosferă gazoasă la fel de mare”, a spus autorul principal al studiului, Jennifer Burt, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

„TOI1231b ar putea avea o atmosferă cu mult hidrogen sau hidrogen-heliu sau o atmosferă mai densă de vapori de apă. Fiecare dintre acestea ar indica o origine diferită. Permite astronomilor să înțeleagă cum se formează planetele în jurul stelelor pitice M”, a spus Diana Dragomir.

Cercetătorii consideră că TOI-1231 b are o temperatură medie de 60 grade, una dintre cele mai „răcoroase” exoplanete mici descoperite.

„Comparativ cu majoritatea planetelor detectate până acum, care au adesea temperaturi de sute sau mii de grade, TOI-1231 b este cu siguranță rece”, a spus Jennifer Burt. Cu cât exoplaneta este mai rece, cu atât este mai probabil să aibă nori în atmosfera sa.


Versurile lui Dante Alighieri vor fi trimise în cosmos, vor ajunge până la stele

A venit de pe altă planetă? Un animal tăiat în bucăți nu moare ci se multiplică în indivizi noi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre