Versurile lui Dante Alighieri vor fi trimise în cosmos, vor ajunge până la stele

Versurile lui Dante Alighieri vor fi trimise în cosmos, vor ajunge până la stele
Când a scris Divina Comedie, Dante Alighieri și-a împărțit opera în trei părți Infernul, Purgatoriul şi Paradisul. Ultimul cuvânt din fiecare dintre cele trei părţi ale operei este „stelle„ (n.r. - stele). Inclusiv faimosul vers final care îl defineşte pe Dumnezeu, „Iubirea care mişcă Soarele şi celelalte stele”.

Acum toate versurile lui Dante Alighieri vor ajunge până la stele, relatează Reuters. O copie din Divina Comedie, scrisă cu caractere minuscule pe foi dintr-un aliaj de titan şi aur, va fi trimisă în spaţiu.

Copia va fi lăsată să plutească printre stelele despre care a scris Dante. „Ştiam că vor exista multe ediţii speciale ale Divinei Comedii care vor apărea pentru a marca în acest an 700 de ani de la moartea sa, aşa că am vrut să facem ceva total diferit”, a declarat Giorgio Amaroli, directorul Scripta Maneant, o editură cu sediul în Bologna.

Versurile lui Dante Alighieri vor ajunge până la stele

Pentru acest proiect spaţial, două foi măsurând aproximativ 29 de centimetri pe 43 de centimetri şi pliate în patru, ca un acordeon, vor fi imprimate fiecare cu întregul poem de aproximativ 14.200 de versuri (32.000 de cuvinte). Poemul va fi trimis în spaţiu.

Se va întâmpla în această toamnă, în cadrul unei misiuni Soiuz care pornește de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan până la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Una dintre foi va fi lansată în spaţiu. Cealaltă va fi semnată de astronauţii de la ISS şi va fi adusă înapoi pe Pământ în anul următor, 2022.

„Oamenii (misiunii) Soiuz ne-au spus că o versiune pe hârtie nu va rezista mult în spaţiu. Aşa că a au sugerat aliajul din titan şi aur”, a declarat Amaroli. Acesta a anunțat că un prototip al facsimilului a fost trimis deja în Kazahstan pentru a fi analizat. Amaroli susține că s-a inspirat pentru acest proiect din Cântul XXII din Paradisul. În această parte Dante se află în univers şi priveşte în jos spre Pământ, fiind uimit de micimea acestuia.

Lansarea specială în spaţiu va costa editura peste 150.000 de euro, iar exemplarele vor costa aproximativ 6.000 de euro fiecare, a mai spus Amaroli.

Poetul suprem al Italiei e părintele limbii italiene standardizate

Dante Alighieri a fost supranumit „poetul suprem”. El a trăit în Republica Florentină, iar scrierile sale au contribuit la stabilirea dialectului toscan ca bază a limbii italiene standardizate. Marele poet a fost exilat, din motive politice, la Ravena, unde a și murit în anul 1321. Divina Comedie a lui Dante, considerat cel mai mare poet al Italiei, este una dintre cele mai influente opere din literatură.

Aceasta nu este prima iniţiativă spectaculoasă a editurii. În 2017, ea a colaborat cu Muzeele Vaticanului la un set extra-mare, format din trei volume, care a reprodus frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină la scara 1:1. Preţul setului a fost de 15.000 de euro.

Sursa foto: Pixabay

Regina Elisabeta II nu s-a murdărit pe mâini. Totul are legătură cu fostul ei soț

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp