Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii explozive în scandalul bișniței cu bilete făcute de șeful delegației TVR la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar

Detalii explozive în scandalul bișniței cu bilete făcute de șeful delegației TVR la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar
Conducerea televiziunii publice i-a făcut plângere penală șefului delegației TVR la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar în legătură cu bișnița de bilete pe care a făcut-o. Totodată a ieșit la iveală câte tichete a tranzacționat acesta. E vorba de sute.

Jurnalistul Cristian Oprean  este cel care a condus delegația TVR la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Încă de când se afla acolo s-a dovedit că acesta a profitat de funcția sa pentru a cumpăra bilete mai ieftine, la un preț preferențial, pe care ulterior le-a vândut la suprapreț. Fără a avea acordul televiziunii publice, acesta a achiziționat în numele angajatorului său peste 700 de tichete de acces la meciuri, pe care le-ar fi vândut doritorilor la sume de câteva ori mai mari, după cum a crescut piața, pe fondul epuizării biletelor puse în vânzare de oficialii competiției.

Întreaga manevră a ieșit la iveală după ce șefii TVR au fost atenționați de un suporter care nu a putut pătrunde pe stadion, în Qatar, din cauza faptului că la intrare i s-au cerut acte care să dovedească faptul că lucrează pentru televiziunea națională. În plus, acesta a spus că pe tichetul cumpărat de la Cristian Oprean era inscripționat „ROTVR” și că a plătit mult mai mult decât prețul tipărit pe bilet.

Inițial, angajatul Televiziunii Române s-a apărat declarând pentru Paginademedia.ro că nu a cumpărat decât 64 de tichete, care ar fi fost destinate „prietenilor și apropiaților”. Însă TVR a continuat ancheta internă. În final, FIFA a confirmat că Oprean a achiziționat nu mai puțin de 712 de bilete la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.

TVR i-a făcut plângere penală lui Cristian Oprean pentru  bișnița cu 712 bilete în numele instituției

TVR a decis să  îi facă plângere penală jurnalistului Cristian Oprean. În cursul săptămânii trecute acesta a și demisionat de la televiziunea publică.

„Inițial, TVR a demarat o procedură de cercetare disciplinară în urma unor e-mail-uri prin care un cetățean a reclamat faptul că domnul Cristian Oprean, coordonatorul delegației televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar, i-a vândut bilete pentru partida Franța – Maroc.

Tichetele erau marcate „ROTVR”, acestea fiind destinate Televiziunii Române, în calitate de broadcaster oficial al evenimentului pentru România, iar reclamantul nu a putut intra pe stadion din cauza condițiilor speciale în care biletele puteau fi folosite. De asemenea, cetățeanul a reclamat faptul că a plătit o sumă mult mai mare decât cea înscrisă pe bilete.

Ulterior, într-un interviu acordat Paginademedia.ro, domnul Cristian Oprean a declarat că a cumpărat un număr de 64 de bilete la Campionatul Mondial „pentru prieteni”, pentru „a ajuta”. Totodată, coordonatorul delegației TVR la CM din Qatar a recunoscut că nu a anunţat conducerea instituției pentru că „nu era nevoie” – în contextul în care aceste facilităţi erau oferite Societăţii Române de Televiziune de către FIFA prin intermediul EBU (European Broadcasting Union).

Cu toate acestea, ca urmare a consultării portalului oficial pus la dispoziţie de FIFA pentru comanda biletelor, reprezentanții TVR au aflat că domnul Oprean a achiziționat în numele TVR, dar fără să fie mandatat în acest sens, nu 64, ci 712 de tichete de acces la diferite partide ale CM de Fotbal 2022.

Prin acțiunile sale, domnul Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile de coordonator al delegației TVR la CM din Qatar și a abuzat de poziția sa pentru a achiziționa și transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv. La începutul săptămânii trecute, domnul Oprean și-a înaintat demisia înainte ca cercetarea disciplinară demarată de conducerea TVR să fie încheiată, motiv pentru care procedura internă a fost sistată. În aceste condiții, managementul TVR a decis sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în comunicatul remis de TVR pe marginea acestui subiect.

Sursa foto: Facebook / Cristian Oprean

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre