Simona Ionescu / Redactor Șef

Dezastru ecologic cu repetiție. Zeci de balene pilot au eșuat la mal

Dezastru ecologic cu repetiție. Zeci de balene pilot au eșuat la mal
În a doua jumătate a anului trecut, mai multe dezastre ecologice au fost semnalate în lume. Fauna din Marea Caspică a murit, balene au eșuat în Australia, și sunt numai câteva exemple. Un nou dezastru ecologic a fost consemnat luni dimineață.

Autorităţile din Noua Zeelandă au fost mobilizate luni pentru salvarea câtorva zeci de balene-pilot care au eșuat la mal și au rămas blocate pe o fâşie de litoral din extremitatea nordică a Insulei de Sud.
Departamentul pentru Conservare (DOC) a precizat că cele 49 de mamifere au fost descoperite luni dimineaţă în regiunea Farewell Spit, o limbă de nisip situată la 90 de kilometri nord de oraşul Nelson.

Zeci de balene pilot au eșuat la mal

Faptul că au ajuns să stea pe nisip, nemaiputând să se întoarcă în apă, a făcut ca până la jumătatea după-amiezii de luni, cel puţin nouă balene-pilot să moară. Aproximativ 60 de persoane depuneau eforturi pentru a le menţine pe celelalte în viaţă. Oamenii  speră că acestea se vor putea întoarce în apă odată cu mareea, potrivit DOC.

„Specialiştii în mamifere marine vor participa la operaţiunile de repunere pe linia de plutire şi la îngrijirea lor pe plajă, încercând să le menţină în stare de prospeţime şi de umiditate”, a explicat un purtător de cuvânt al DOC.

Farewell Spit este o porţiune de nisip cu o lungime de 26 de kilometri, cu ieşire la Golden Bay. În ultimii 15 ani  au fost semnalate zeci de eșuări ale balenelor pilot. Cel mai dramatic eveniment a avut loc în februarie 2017. Atunci, aproape 700 mamifere au rămas blocate pe Farewell Spit, dintre care 250 şi-au pierdut viaţa.

Nu există o explicaţie ştiinţifică clară pentru acest fenomen. Ipotezele existente amintesc posibilitatea prezenţei unor afecţiuni, a erorilor de orientare, a prădătorilor, a condiţiilor meteorologice extreme sau a problemelor legate de topografia anumitor zone. Altele teorii însă implică activitatea umană. Acestea vorbesc de perturbările generate de utilizarea sonarelor de înaltă frecvenţă. Aparatele le bruiază pe mamiferele marine și acestea greșesc traseul pe care circulau.

Sursa foto: NDTV / Twitter

Ultimele noutăți despre Prințesa Latifa din Dubai. Cine a cerut intervenția ONU pentru salvarea tinerei ţinută prizonieră

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre