Specialistul spune că ar trebui să ne pregătim de criză, pentru că economia se îndreaptă către o „buclă fatală”.
Nouriel Roubini trage un semnal de alarmă și are cuvinte care sperie întreaga omenire. Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate, economistul a vorbit despre ce îi așteaptă pe americani, avertizând că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră. Acesta afirmă că SUA are probleme nu doar cu inflația ridicată, cât și cu datoriile.
Recesiune economică și mai profundă
„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă. Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, spune celebrul economist.
Bursele se vor prăbuși
Cunoscut pentru prognozele sale care se spune că nu au dat niciodată greș, Roubini spune că a avertizat de luni bune despre criza stagflaționistă a datoriilor, care combină cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 1970 și criza financiară din 2008. Din acest motiv, el susține că bursele se vor prăbuși cu un procent de 30%.
Situația s-a complicat după căderea Băncii Silicon Valley
Dezastrul vine ca urmare a treci factori de stres economic din SUA. E vorba de inflația ridicată, datorii mari și instabilitate financiară. Situația a devenit și mai complicată după ce Banca Silicon Valley s-a prăbușit luna trecută, din acest motiv Rezerva Federală a început să fie presată să reducămrata dobânzilor.
„Rezultatul este o „trilemă” care lasă Fed într-un impas”, susține Roubini. Specialistul e de părere că oficialii Fed vor reuși, într-un final, să nu crească ratele dobânzilor, dar acest lucru va duce la la o inflație fulgerătoare, precum și probleme de datorie și instabilitate financiară.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook