Simona Ionescu / Redactor Șef

Dieta cu ouă, în trend pe TikTok, etichetată drept „periculos de restrictivă”

Dieta cu ouă, în trend pe TikTok, etichetată drept „periculos de restrictivă”
Experții au criticat o dietă controversată de pe TikTok, care a adunat milioane de vizualizări, sugerând că mâncatul ouălor la micul dejun, prânz și cină te poate ajuta să slăbești.

Se pare că unii utilizatori de social media au slăbit până la 22 de kilograme după ce au consumat doar 900 de calorii pe zi și au mâncat ouă la fiecare masă. Dieta cu ouă de pe TikTok este consideră însă de specialiști „periculos de restrictivă”.

„Ar putea duce la deficiențe”

Este bine cunoscut faptul că ouăle sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de proteine de înaltă calitate și pot reduce nivelul de foame. O dietă cu ouă s-a viralizat pe TikTok, ceea ce a atras atenția oamenilor de știință, care susțin că este „periculos de restrictivă”. Dr. Duane Mellor, un dietetician înregistrat la Universitatea Aston din Birmingham, a menționat că „în afară de faptul că nu este deosebit de plăcut, a mânca doar ouă timp de zece zile la rând nu este o soluție pe termen lung pentru pierderea în greutate.”.

La rândul său, dr. Frankie Phillips, dietetician înregistrat la British Dietetic Association, a mențioant că dieta cu ouă „ar putea duce la deficiențe, deoarece planul de masă este lipsit de vitamine și minerale esențiale.”

În ce constă celebra dietă cu ouă

Persoanele care urmau dieta au consumat trei ouă fierte și o cană de ceai verde neîndulcit la micul dejun, urmate de o altă masă de trei ouă, un măr și ceai verde la prânz. La cină, se mănâncă trei ouă fierte, un bol de fulgi de porumb sau ovăz preparat cu lapte degresat, un măr și un ceai verde.

Potrivit planului de masă viral, persoanele care urmează dieta au voie să mănânce portocale și morcovi atunci când li se face foame. Utilizatorul TikTok @nayrhodes crede că dieta este nesănătoasă după ce s-a simțit rău timp de 10 zile în timp ce a urmat controversatul plan de masă. Cu toate acestea, ea a slăbit 12 kilograme în acest timp.

Nici un dietetician nu va recomanda această dietă

ouă
Un nu hotărât dietei restrictive cu ouă. Sursă foto: Times of India

Oamenii de știință spun că nici un dietetician nu ar recomanda această dietă, întrucât nu este echilibrată din punct de vedere nutrițional. În plus, fiind foarte săracă în cereale integrale și fibre, duce la apariția constipației, iar medicii spun că nu va îmbunătăți sănătatea celor care o adoptă. Potrivit British Lion Eggs, într-un ou de mărime medie se găsesc aproximativ 66 de calorii și 6,4 g de proteine.

Cercetătorii susțin că „ouăle sunt un aliment fantastic, au vitamina B12 și fier, precum și o sursă completă de proteine, furnizând toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie. Ca parte a unei diete echilibrate, ouăle sunt un aliment excelent de inclus, dar nu în detrimentul excluderii altor alimente din dietă”.

TikTok va lua măsuri drastice împotriva conținutului care promovează alimentația dezechilibrată

Pentru ca utilizatorii să nu aibă probleme cu sănătatea, TikTok susține că va lua măsuri drastice împotriva conținutului care promovează alimentația dezordonată și obiceiurile periculoase de pierdere în greutate. Aplicația dorește a luat aceste măsuri pentru a promova o imagine corporală pozitivă și o minte sănătoasă.

De săptămâna trecută, TikTok a introdus o serie de reguli care speră că vor face din platformă un loc mai sigur pentru cei aproximativ un miliard de utilizatori din întreaga lume. Inițiativa vine într-un moment în care TikTok, deținută de firma de tehnologie ByteDance din Beijing se luptă cu o potențială interdicție în SUA.

Politicile intră în vigoare la 17 mai

TikTok avea deja politici privind imaginea corporală și alimentația dezordonată, dar orientările actualizate împart în mod explicit acest tip de conținut în patru categorii: permis, nepermis, restricționat pentru utilizatorii cu vârsta de 18 ani sau mai în vârstă și neeligibil pentru „For You Feed”, algoritmul de recomandări personalizate al TikTok. Acestea intră în vigoare la 17 mai.

Sunt interzise videoclipurile „care arată, descriu, promovează, oferă sau solicită coaching pentru tulburări alimentare”

Orientările sunt menite să „îmbunătățească înțelegerea și să aducă o mai mare transparență cu privire la regulile noastre și la modul în care le aplicăm”, a declarat Adam Presser, șeful operațiunilor TikTok, precum și al unității de încredere și siguranță a companiei. În prezent, TikTok precizează în mod clar că interzice videoclipurile care „arată, descriu, promovează, oferă sau solicită coaching pentru tulburări alimentare sau comportamente periculoase de pierdere în greutate”.

Compania definește aceste comportamente ca fiind diete extrem de sărace în calorii, chefuri și vărsături intenționate, utilizarea abuzivă a medicamentelor sau a suplimentelor pentru pierderea în greutate și exerciții fizice prin răni sau boli grave.

Pe TokTok nu vor mai fi văzute diete restrictive cu conținut scăzut de calorii

Fără diete restrictive pe TikTok!

Conținutul care va fi restricționat pentru utilizatorii cu vârsta de 18 ani și peste și care nu va fi, de asemenea, eligibil pentru For You Feed include prezentarea sau promovarea „comportamentelor potențial dăunătoare de gestionare a greutății”. Cum ar fi dietele restrictive cu conținut scăzut de calorii, utilizarea de medicamente sau suplimente pentru pierderea în greutate sau creșterea masei musculare.

Dar și exercițiile concepute pentru o pierdere rapidă și semnificativă în greutate, cum ar fi „rutinele cardio care promit să vă ajute să pierdeți o dimensiune a taliei într-o săptămână”, a precizat compania.

„Vream ca TikTok să fie un loc care încurajează stima de sine”

TikTok a mai spus că va restricționa fotografiile de transformare înainte și după care promovează produse pentru pierderea în greutate și creșterea masei musculare. Precum și videoclipurile care promovează tipurile de corp ca fiind „ideale sau perfecte” atunci când sunt asociate cu comportamente potențial dăunătoare pentru gestionarea greutății. „Vrem ca TikTok să fie un loc care încurajează stima de sine”, a declarat compania.

„Lovitură de avertisment”

În anunțarea regulilor actualizate, TikTok a declarat că va introduce o „lovitură de avertisment” atunci când un creator încalcă pentru prima dată orientările comunitare ale platformei. „Îi notificăm pe creatori cu privire la regula pe care au încălcat-o și la modul în care pot face apel dacă consideră că s-a făcut o greșeală. Politicile de toleranță zero (de exemplu, incitarea la violență) nu sunt eligibile pentru aceste memento-uri. Conturile vor fi imediat interzise.”, au spus reprezentanții companiei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre