Simona Ionescu / Redactor Șef

Dikec Yusuf, campionul Turciei, „omul de pe altă planetă” care adoră să danseze

Dikec Yusuf, campionul Turciei, „omul de pe altă planetă” care adoră să danseze
A uimit întreaga lume la concursul de tir sportiv de la Jocurile Olimpice. A intat relaxat, fără echipamentul special format din căști, ochelari și mănuși. Relaxat, cu mâna în buzunar, a tras și a devenit campion. Să fie Dikec Yusuf „omul de pe altă planetă”?

Cei care au văzut transmisiunea de la concursul de tir sportiv de la Jocurile Olimpice cu Dikec Yusuf, campionul Turciei, au afirmat că „omul e de pe altă planetă”.

„Are o aură de Bollywood”

„Starul de care nu credeam că avem nevoie”, „Ați adus un asasin plătit la JO?”, „Probabil cea mai bună imagine din istoria Jocurilor Olimpice”, „Are o aură de Bollywood”, au fost alt comentarii ale internauților, care au fost uimiți să vadă ce a reușit acest bărbat.

Un alt fan a scris pe Twitter: „Turcia a trimis un tip în vârstă de 51 de ani fără lentile specializate, capac pentru ochi sau protecție pentru urechi și a obținut medalia de argint”. Miliardarul Elon Musk a răspuns cu un simplu: „Frumos”.

Cel mai vârstnic medaliat olimpic al Turciei

La a cincea sa participare la Jocurile Olimpice, la Paris, Dikec a intrat în istorie, câștigând argintul și devenind cel mai vârstnic medaliat olimpic al Turciei, la vârsta de 51 de ani și 212 zile. El era deja multiplu campion național și de șapte ori campion european, dar argintul olimpic la tir este o premieră atât pentru el, cât și pentru țara sa.

În viața de zi cu zi, bărbatul ce pare intangibil, este sergent major în Jandarmeria turcă și trăgător de elită. Participă la concursurile de tir din 2001 și deține recordul național la aproape toate categoriile de probe de trageri cu pistolul de aer comprimat.

De ce nu a purtat Dikec mai mult echipament

Trăgătorii au o anumită libertate în ceea ce privește modul în care se îmbracă pentru competiție. Mulți trăgători de la poligonul olimpic din Chateauroux, în centrul Franței, aleg să poarte viziere pentru a reduce strălucirea luminilor.

Chiar dacă nu avea echipamentul de tragere, Dikec avea dopuri de urechi galbene pentru a se putea concentra pe deplin. Dar acestea nu erau vizibile din unghiul imaginii care a devenit virală.

Yusuf Dikec: „Sunt un trăgător natural, un trăgător înnăscut”

La fel ca și Dikec, trăgătorul de pușcă chinez Liu Yukun a câștigat medalia de aur purtând dopuri de urechi, dar fără vizor sau antifoane.

„Nu am avut nevoie de echipament special. Sunt natural, un trăgător înnăscut. Succesul nu vine cu mâinile în buzunare”, ar fi declarat Dikec presei interne turce. Trăgătorul turc se gândește de pe acum la Jocurile Olimpice din 2028. „Sper ca data viitoare la Los Angeles să obțin o medalie de aur”, a spus acesta.

În timpul liber, bărbatului îi place să danseze

Yusuf Dikec a studiat la Școala de Educație și Pregătire Fizică a Universității Gazi din Ankara și ulterior a obținut un masterat în coaching la Universitatea Selcuk din Konya. Dikec vorbește fluent atât engleza, cât și turca.

El a participat de cinci ori la Jocurile Olimpice, reprezentând Turcia în 2008, 2012, 2016, 2020 și 2024. Pare un tip extrem de serios, care nu intră în discuții cu oricine, dar în timpul liber îi place mult să danseze.

Filmarea cu Dikec trăgând la JO 2024 a înregistrat peste 21 de milioane de vizualizări.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre