Simona Ionescu / Redactor Șef

Disputele imobiliare ale lui Katy Perry au inspirat o nouă lege: Legea Katy PERRY

Disputele imobiliare ale lui Katy Perry au inspirat o nouă lege: Legea Katy PERRY
Superstarul pop Katy Perry nu este străină de controverse, dar cea mai recentă apariție a sa în lumina reflectoarelor nu are legătură nici cu muzica, nici cu aparițiile pe covorul roșu.

De data aceasta, este vorba despre o serie de conflicte imobiliare care au dus la propunerea unei legi federale ce îi poartă numele, și nu ca un omagiu. Proiectul de lege, intitulat Legea Katy PERRY, nu este promovat de fani, ci de familia unui bătrân implicat într-un conflict juridic cu artista în legătură cu vânzarea unei proprietăți de milioane de dolari.

Legea Protejării Imobilelor Vârstnicilor pentru Anii de Pensionare (The Protecting Elder Realty for Retirement Years Act – PERRY )  acronimul fiind un joc de cuvinte inspirat din numele cântăreței; este un proiect de lege propus ce are ca scop protejarea proprietarilor vârstnici împotriva posibilelor abuzuri în tranzacțiile imobiliare, în special a celor care suferă de probleme de sănătate sau declin cognitiv. Legea a fost inspirată de un caz dramatic care o implică pe Perry și pe Carl Westcott, un antreprenor în vârstă de 84 de ani și fondatorul companiei 1-800-Flowers.

Cazul Carl Westcott: Baza pentru lege

Westcott, care suferă de o afecțiune neurologică și se recupera după o operație, sub tratament cu opioide prescrise, susține că nu era în deplinătatea facultăților mintale atunci când a semnat contractul de vânzare al vilei sale din Santa Barbara către Perry și logodnicul ei, actorul Orlando Bloom. Tranzacția de 15 milioane de dolari pentru vila cu 8 dormitoare și 11 băi a fost suspendată în timp ce disputa juridică continuă.

Potrivit site-ului care promovează legea, Legea Katy PERRY ar introduce o perioadă de „răgaz” de 72 de ore în cazul contractelor imobiliare în care este implicată o persoană peste 75 de ani. În acest interval, oricare dintre părți poate anula contractul fără penalități, ca măsură de protecție împotriva presiunilor sau a semnăturilor obținute în condiții de vulnerabilitate.

Legea Katy PERRY abordează riscurile abuzului financiar asupra vârstnicilor, mai ales în ceea ce privește vânzările și transferurile de proprietăți”, se arată pe site-ul informativ.

Precedentul cu măicuțele, un scandal care a șocat opinia publică

Deși acest caz este cel care a declanșat inițiativa legislativă, nu este prima dată când Perry se confruntă cu probleme similare. Într-un alt caz celebru, ea a fost implicată într-o luptă juridică pentru a cumpăra un convent din Los Angeles, de la un grup de măicuțe în vârstă. Procesul s-a transformat într-o tragedie, după ce una dintre măicuțe a decedat în sala de judecată, în urma unui stop cardiac, cel mai probabil din cauza stresului acumulat.

Criticii susțin că aceste cazuri dezvăluie un model îngrijorător de comportament, în care Perry, aflată într-o poziție financiară și juridică net superioară, profită de vulnerabilitatea vârstnicilor pentru a obține proprietăți valoroase. Pe rețelele sociale, tot mai mulți utilizatori o acuză pe artistă de „intimidare” și abuz de putere.

„Tocmai am aflat că există o lege care poartă numele lui Katy Perry, pentru că a abuzat financiar și a intimidat atâția bătrâni ca să le ia casele”, scrie un utilizator viral. „Dădea în judecată oameni țintuiți la pat, îi târa prin procese lungi și apoi încerca să le ia casele, deși avea o avere de 400 de milioane de dolari.”

Până și un designer australian a fost vizat de cântăreață

Iar acuzațiile nu se limitează la SUA. În Australia, Perry a fost implicată într-un proces lung împotriva unei creatoare de modă care își folosea propriul nume, Katie Perry, cu mult timp înainte ca artista să devină celebră. Deși simpatia publică s-a îndreptat către designer, Katy Perry a continuat lupta juridică cu aceeași determinare.

Acum, cu Legea Katy PERRY atrăgând atenția la nivel național și fiind dezbătută în cercurile politice, se ridică întrebări nu doar despre acțiunile cântăreței, ci și despre nevoia tot mai acută de protecție legală pentru vârstnicii proprietari de imobile, mai ales într-o piață imobiliară tot mai competitivă.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, ar putea deveni un moment definitoriu pentru legislația privind drepturile vârstnicilor. Indiferent de soarta finală a inițiativei, numele lui Katy Perry riscă să rămână asociat nu doar cu muzica pop, ci și cu o lecție legislativă despre cum faima și puterea pot afecta oamenii cei mai vulnerabili din societate.

Până acum, artista nu a făcut declarații publice despre lege sau despre procesul în curs cu familia Westcott. Dar ecoul din spațiul public devine din ce în ce mai greu de ignorat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *