Simona Ionescu / Redactor Șef

Politicienii au primit lovitura de grație. Ilie Bolojan a dat legea

Politicienii au primit lovitura de grație. Ilie Bolojan a dat legea
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat pe 14 aprilie 2025 noua lege de conduită și transparență pentru demnitari. Politicienii primesc astfel lovitura de grație. Nimeni nu se aștepta la așa ceva.

Noua lege votată în Parlament și promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan introduce obligații clare pentru membrii Guvernului, șeful Cancelariei prim-ministrului, precum și secretarii și subsecretarii de stat, consilierii de stat și personalul din cabinetele acestora. Aceștia vor fi obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor. Politicienii primesc astfel lovitura de grație, căci nu mai au voie să accepte cadouri

Conform actului normativ care completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, acestora li se va interzice sau să accepte cadouri din partea persoanelor cu care colaborează în exercitarea mandatului.

Legea semnată de Ilie Bolojan interzice cadourile

În Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) trebuie să se înscrie toți demnitarii din administrația publică centrală, de la miniștri la consilieri de stat. De asemenea, trebuie să publice detalii despre întâlnirile oficiale cu persoane externe cu cel puțin două zile înainte de desfășurare.

Se vor preciza numele participanților, data, locul și scopul întâlnirii. De asemenea, în termen de cinci zile lucrătoare se vor completa temele discutate și concluziile. Registrul Unic al Transparenţei Intereselor (www.ruti.gov.ro) este o platformă publică online care va fi gestionată de Secretariatul General al Guvernului.

Care sunt excepțiile

Nu vor fi publicate întâlnirile oficiale care vizează:

a) dreptul unei persoane fizice de a beneficia de servicii publice sau dreptul său la viaţă privată garantat de lege;

b) reprezentarea drepturilor legale ale unei părţi sau ale unui participant implicat într-un proces administrativ sau judiciar, în contextul respectivelor proceduri;

c) reprezentarea intereselor de politică externă în relaţiile diplomatice sau consulare;

d) comunicările care fac parte din reglementările privind condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă sau care sunt direct legate de acestea întreprinse de reprezentanţii unui sindicat în numele membrilor săi.

Ce interdicții au demnitarii

Politicienii au primit lovitura de grație. Ilie Bolojan a dat legea
Ce cadouri nu au voie să primească demnitarii

Potrivit noii legi promulgate de Ilie Bolojan demnitarilor le este interzis să accepte cadouri de la persoanele cu care se află în raporturi juridice contractuale cu instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care fac parte.

De asemenea, sunt interzise cadourile de la persoanele care au în curs de soluționare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizaţii, permise, licenţe, acreditări. Este, de asemenea, interzis să fie primite atenții de la cei care au un interes pentru promovarea unui proiect de act administrativ cu caracter individual.

Sunt incluse și cele de la persoanele care participă ca ofertant, subcontractant sau potenţial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanţări organizate sau acordate de instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care fac parte.

Ce înseamnă „cadouri” potrivit noii legi

La capitolul cadouri interzise se înscrie orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcţiei deţinute. Pe listă se mai află și bani, aur sau alte metale prețioase, titluri de valoare sau titluri de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumente financiare, monede digitale.

Sunt considerate cadouri și cardurile sau voucherele valorice, programele de formare, călătoriile. Dar și invitațiile la evenimente şi spectacole culturale, sportive, ştiinţifice, excursiile în țară sau străinătate care sunt plătite parțial sau integral și orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial.

Ce cadouri pot primi demnitarii

Potrivit legii, există și daruri pe care demnitarii le pot accepta. E vorba de bunuri sau servicii primite în cadrul unor activităţi oficiale. Sunt incluse și cadouri care au o valoare individuală de până la 100 euro, fără a depăşi valoarea de 300 de euro anual, în cazul în care acestea sunt primite de la aceeaşi persoană.

Se acceptă și reduceri sau beneficii oferite publicului și împrumuturi de la bănci sau de la alte instituţii financiare acordate în condiţiile generale de creditare adresate publicului. Demnitarii pot beneficia și de acoperirea costurilor şi facilitării participării la manifestări, conferinţe, evenimente, în exercitarea funcţiei de reprezentare a instituţiei sau autorităţii administraţiei publice centrale.

Cine primește un cadou interzis, are obligația să-l restituie în termen de 30 de zile de la data primirii. Noua lege promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan nu se limitează însă doar la sancțiuni și reguli. Institutul Național de Administrație va organiza cursuri de formare pe teme de etică și conduită profesională.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri