Simona Ionescu / Redactor Șef

„Șpaga” în spitale, înlocuită de donație. Cum se oferă de azi plicul, legal. Lege promulgată de Ilie Bolojan

„Șpaga” în spitale, înlocuită de donație. Cum se oferă de azi plicul, legal. Lege promulgată de Ilie Bolojan
Adio, șpagă la medicii din spitale! Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat o lege mult așteptată care redefinește modul în care pacienții pot exprima recunoștința față de sistemul sanitar.

Actul normativ, inițiat de deputați USR și adoptat de Parlament, permite pacienților să facă donații unităților sanitare unde au fost îngrijiți, cu respectarea strictă a legislației, eliminând însă posibilitatea oferirii de plăți sau cadouri directe către medici și personalul medical.

„Șpaga” din spitale se transformă în donație 

Măsura marchează un pas important în clarificarea unei practici controversate din spitalele românești – „șpăgile” oferite personalului – și propune o soluție legală.  Legea promulgată de Ilie Bolojan, stipulează că „pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie”. 

Scopul principal al actului normativ este să elimine posibilitatea ca pacienții să ofere plăți suplimentare sau „cadouri” angajaților din spitale și să ofere o alternativă legală pentru exprimarea recunoștinței.

„Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoștință și implicațiile penale ale unui astfel de gest”, se arată în expunerea de motive a legii.

„Prin acest proiect nu se legalizează șpaga”

„Șpaga” în spitale, înlocuită de donație. Cum se oferă de azi plicul, legal. Lege promulgată de Ilie Bolojan
Adio șpagă în spitale!

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 26 martie 2025, după dezbateri intense. Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatori, a clarificat ferm intenția proiectului: „Nu se legalizează șpaga”. Deputatul USR a subliniat însă că scopul este educarea pacienților și medicilor.

„Pacienții trebuie învățați de medici că un cuvânt de mulțumire și o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienților care vor să sprijine un spital ca formă de recunoștință că acest lucru se poate face doar printr-o donație legală către unitatea sanitară”, a punctat politicianul.

Orice altă formă de recunoștință a pacienților este interzisă prin lege

De asemenea, deputatul a adăugat că „orice altă formă de recunoștință din partea pacienților față de medici sau alți angajați ai spitalului este interzisă prin lege. (…) Am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoștință pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal”.

Astfel, legea elimină ambiguitatea și evită riscul penal al „șpăgii”, un gest care poate fi încadrat ca mită conform Codului Penal. Potrivit unui studiu realizat de Transparency International România în 2019, peste 30% dintre pacienți au raportat că au oferit bani sau cadouri personalului medical, fie din recunoștință, fie din teamă că nu vor primi îngrijiri adecvate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre