Simona Ionescu / Redactor Șef

Doctorul Virgil Musta, precizări privind izolarea şi carantina

Doctorul Virgil Musta, precizări privind izolarea şi carantina
Medicul Virgil Musta explică posibilitățile pe care le are o persoană ce a intrat în contact direct cu un caz pozitiv de Covid-19, pentru a evita izolarea de 14 zile.

Doctorul susține că persoanele care au anticorpi nu mai fac boala și nici nu o mai transmit. „Legea spune în felul următor. Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact cu o persoană care este depistată pozitiv. Dar contactul nu înseamnă o simplă întâlnire pe stradă. Înseamnă să stai în aceeaşi locuinţă, să stai în aceeaşi încăpere minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri. Contactul este bine definit.

E posibil să se întâlnească cu un coleg de serviciu. Aşa că ideal ar fi ca la locul de muncă să se găsească soluţia să nu fie foarte mulţi contacţi, să nu se ajungă în această situaţie. Să nu stea mai aproape de doi metri şi fără mască”, a spus acesta.


Lecție de viață neașteptată de la Connect-R. Exclusiv

Regizoarea Chris Simion revine cu un spectacol-lectură după textul unui celebru călugăr


„Aceste reguli nu sunt chiar aşa de greu de respectat. Sunt puţine locuri de muncă în care să nu poţi să stai la o distanţă de doi metri şi să nu porţi mască. Dacă se respectă regulile, nu intri în definiţie de caz. Definiţia de caz e când stai bot în bot sau la mai puţin de un metru, mai mult de un sfert de ceas. Şi fără mască. Dar conform legii, dacă eşti contact cu cineva pozitiv, te izolezi. Dacă ai simptomatologie, te testezi”, a declarat Virgil Musta.

Cum poate fi obligată o persoană să stea în carantină

Cunoscutul medic a explicat și scenariile în care o persoană poate fi obligată să stea în carantină sau în izolare. „Legea nu prevede această situaţie, dar poate să nu stea în izolare, pentru că nu are justificare. Dacă are anticorpi, nu mai face boala, şi nici nu mai transmite. Dar e discutabilă treaba. Nu poţi să faci lege foarte clară, pentru că nu se ştie exact cât ţine imunitatea, încă sunt studii clinice care arată că imunitatea începe să scadă de la două luni încolo”, a declarat doctorul timișorean.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre