Simona Ionescu / Redactor Șef

Doi membri ai echipajului britanic, care lucrau pe superyacht-ul scufundat cu milioanari la bord, sunt anchetați

Doi membri ai echipajului britanic, care lucrau pe superyacht-ul scufundat cu milioanari la bord, sunt anchetați
Doi membri ai echipajului britanic sunt acum anchetați după dezastrul superyachtului de 30 de milioane de lire sterline. Tragedia a provocat moartea a șapte persoane.

Șase pasageri, inclusiv miliardarul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani, s-au înecat în tragedia din 19 august. A murit și bucătarul de la bordul iahtului, Recaldo Thomas. Doi membri ai echipajului sunt acum anchetați.

Căpitanul vasului, James Cutfield, a fost pus sub anchetă pentru omor prin imprudență și naufragiu

Procurorii italieni îl investighează pe Tim Parker Eaton, care era responsabil de sala motoarelor în noaptea naufragiului, a declarat astăzi o sursă judiciară pentru Reuters. De asemenea, se spune că anchetatorii îl cercetează pe un alt membru britanic al echipajului, Matthew Griffith, care asigura supravegherea pe punte, precum și pe Tijs Koopmans, 33 de ani, prim ofițer olandez.

Luni căpitanul vasului, James Cutfield, a fost pus sub anchetă pentru omor prin imprudență și naufragiu. Avocații acestuia au dezvăluit că a fost prea „zguduit” pentru a răspunde la întrebări în timpul primului său interogatoriu oficial de ieri.

Magnatul britanic al tehnologiei Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani, au murit amândoi

James Cutfield, un neozeelandez în vârstă de 51 de ani, se afla la comanda navei Bayesian când aceasta s-a scufundat în largul coastelor Siciliei în timpul unei furtuni. O fotografie pusă la dispoziție pe 19 august de biroul de presă Perini Navi arată velierul „Bayesian”, în Palermo, Sicilia, Italia.

Magnatul britanic al tehnologiei Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani, au murit amândoi în tragedia Bayesian, când superyachtul s-a scufundat în largul coastei Siciliei. Recaldo Thomas, bucătar pe Bayesian, a fost prima persoană care a fost recuperată după ce iahtul s-a scufundat. Corpurile lui Neda și Chris Morvillo, fotografiați în 2018, au fost de asemenea recuperate săptămâna trecută.

„Trebuie să obținem informații pe care nu le avem pentru a-l apăra”

Aldo Mordiglia, unul dintre avocații care îl reprezintă pe neozeelandezul în vârstă de 51 de ani, afirmase că acesta dorea să coopereze cu anchetatorii. Dar ulterior, clientul său „și-a exercitat dreptul de a păstra tăcerea”. „Au existat două motive. Este de înțeles că este foarte zguduit și, în al doilea rând, avocații noștri au fost numiți abia ieri și trebuie să obținem informații pe care nu le avem pentru a-l apăra.”, a declarat Mordiglia pentru The Times.

Procurorii din Italia l-au interogat anterior pe Cutfield, despre care au spus că a fost „extrem de cooperant”. Alți membri ai echipajului de pe iahtul de lux de 56 de metri sub pavilion britanic au rămas în Italia în mod voluntar pentru a ajuta la anchetă. În conformitate cu legislația italiană, faptul de a fi investigat nu implică nicio vinovăție și nu conduce neapărat la acuzații penale.

Celelalte cadavre au fost găsite de scafandri în zilele următoare

Cutfield, Parker-Eaton și Griffith s-au numărat printre cei 15 supraviețuitori ai tragediei din 19 august, în care au murit Lynch, Hannah, președintele băncii Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, soția acestuia, Judy Bloomer, avocatul Clifford Chance Chris Morvillo și soția acestuia, Neda Morvillo.

Trupul lui Thomas, cetățean canadian, a fost recuperat la locul scufundării, în timp ce celelalte cadavre au fost găsite de scafandri în zilele următoare.

Cine a murit în dezastrul din Sicilia

A început ancheta în cazul iahtului scufundat în Sicilia

 

În nenorocirea din Sicilia a murit Jonathan Bloomer, președinte al băncii de investiții Morgan Stanley și fost președinte al companiei de software Autonomy a lui Mike Lynch, precum și  Judy Bloomer, soția lui Jonathan și psihoterapeut.

S-au stins și Christopher Morvillo, partener la firma de avocatură Clifford Chance și avocatul lui Mike Lynch, Neda Morvillo, soția lui Christopher și designer de bijuterii. Dar și Mike Lynch, magnat britanic al tehnologiei care tocmai fusese achitat de acuzațiile de fraudă în Statele Unite și Hannah Lynch, fiica sa în vârstă de 18 ani și Recaldo Thomas, un bucătar care lucra la bordul iahtului Bayesian.

Cadavrele lor au fost duse în satul Porticello din apropiere, la aproximativ 11 mile de capitala siciliană Palermo.

Nu s-au efectuat teste de alcoolemie și toxicomanie pe membrii echipajului navei

Trupurile victimelor au fost găsite în mod tragic în „locuri strâmte”, cu mobilă deasupra lor, și au fost aduse pe țărm unul câte unul de echipele de scafandri săptămâna trecută, care au efectuat 120 de călătorii la epava de pe fundul mării. 15 din cele 22 de persoane aflate la bordul navei au reușit să scape într-o plută de salvare.

Procurorii italieni au recunoscut că nu au efectuat teste de alcoolemie și toxicomanie pe membrii echipajului navei, dintre care toți au supraviețuit, cu excepția unuia, deoarece aceștia aveau nevoie de tratament și erau în stare de șoc. Aceștia au promis că vor interoga marinarii în mod intensiv.

De precizat că alte ambarcațiuni aflat pe mare la momentul furtunii nu au avut de suferit pagube majore.

„Nu ne-am așteptat la asta”

Procurorul șef Ambrogio Cartosio, care conduce ancheta, a declarat că echipa sa va lua în considerare fiecare element posibil de responsabilitate, inclusiv cele ale căpitanului, echipajului, persoanelor responsabile cu supravegherea și producătorului iahtului.

Paza de coastă spune că nu a fost emisă nicio avertizare de tornadă în acea noapte, contrar rapoartelor anterioare. Iar căpitanul navei, Cutfield, ar fi declarat ziarului italian La Repubblica despre schimbarea bruscă a vremii:

„Nu ne-am așteptat la asta”. Cartosio declarase anterior că este „probabil să fi fost comise infracțiuni” în legătură cu scufundarea iahtului. El a deschis un caz de naufragiu și omor prin imprudență care nu a fost inițial îndreptat împotriva niciunui individ. Cutfield este acum anchetat pentru naufragiu și omor prin imprudență.

Victimele nu au putut scăpa deoarece dormeau în timpul furtunii

Procurorii italieni au ținut sâmbătă o conferință de presă în cadrul căreia s-a dezvăluit că victimele nu au putut scăpa deoarece dormeau în timpul furtunii.

El a adăugat că ar fi „dureros” dacă, teoretic, „această tragedie teribilă ar fost cauzată de comportamente care nu au fost perfect în ordine cu privire la responsabilitatea pe care trebuia să o aibă toată lumea pe navă”. Bayesian va fi ridicat de pe fundul mării după ce 18.000 de litri de combustibil vor fi scoși din rezervorul său.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre