Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu fără margini în lumea modei. A murit primul designer care a revoluționat prezentările manechinelor

Doliu fără margini în lumea modei. A murit primul designer care a revoluționat prezentările manechinelor
Manfred Thierry Mugler, iconicul designer francez și fondator al unei case de haute couture și de parfumuri omonimă, a murit la vârsta de 73 de ani. Vestea tragică a fost anunțată ieri, pe Instagram, de reprezentanții casei Mugler. „Suntem devastați să anunțăm moartea domnului Manfred Thierry Mugler duminică, 23 ianuarie 2022. Odihnească-se in pace”, au scris aceștia.

Deocamdată nu s-a spus niciun cuvânt despre cauza morții. În timpul carierei sale mult mediatizate, Mugler a petrecut trei decenii la cârma brandului său auto-intitulat, care a apărut pe scenă în 1973. Arhitectura, glamourul Old Hollywood și futurismul inspirat de spațiu au fost toate cheia pentru estetica pe care a dezvoltat-o ​​și a realizat-o în întregime. A lui.

O operă care includea bustiere avangardiste, rochii extravagante cu pene și modele sculpturale ce au ajuns o referință în haute-couture, creaturi fantastice inspirate din lagune lși tot ce se află între ele. Faimos, Mugler a fost un autor, exercitând un control aprins care l-a văzut nu numai să-și dirijeze prezentările și colecțiile, ci și să-și fotografieze lucrările pentru campanii, situându-și designurile în fața unor repere precum Opéra Garnier din Paris și gurguii Chrysler Building.

Thierry Mugler s-a născut la Strasbourg, în Franța, în anul 1948. Încă de pe vremea când era copil a fost pasionat de artă, desen și dans. La vârsta de 9 ani lua lecții de dans, iar la 14 ani a început să facă parte din corpul de balet al operei din Rhin. El a studiat designul de interior la Strasbourg.

La 24 de ani s-a mutat la Paris unde începe să creeze diverse piese pentru Gudule. Doi ani mai târziu a început să creeze haine, iar mai apoi a colaborat cu diverse magazine de modă din lume. Cariera lui Mugler începe să ia avânt prin anii ’80 și ‘90 după ce lucrările sale au fost expuse în cadrul unui eveniment organizat de Shiseido în Japonia. În anii 1990 a făcut furori cu colecția „Insecte”, cu rochiile în care crease homari și pălăriile care reproduceau anvelopăe de mașini.

Parfumurile Angel și Alien, marele succes olfactiv al brandului

În 1992, incursiunea lui Mugler în lumea parfumuri s-a bucurat de un succes remarcabil, cu parfumul său de debut „Angel”, urmat de „Alien” din 2005, estimat a produce 280 de milioane de dolari în vânzări anuale. „Îmi plac personalitățile extreme, se potrivesc cu ceea ce vreau să exprim”, a spus Mugler odată pentru Document Journal.

„Abordarea mea este foarte instinctivă și evidentă, dar nu este menită să fie transgresivă. Întotdeauna am căutat toate formele de frumusețe. Toate corpurile pe care le „perfectez” sunt perfecte chiar și fără îmbunătățirile mele; cu toate acestea, le supradimensionez pe măsură ce ajustez talia, umerii, întreaga silueta.

Nu cred într-o singură formă de frumusețe. Frumusețea corpului nostru – mare, mic, înalt, slab – indiferent de mărime sau tip, trebuie să le acceptăm și să fim în armonie cu ele”, a mai spus acesta.

Primul Designer care a adus pe podium modele plus-size

Thierry Mugler era pasionat de tot ceea ce înseamă artă, iar acest lucru s-a reflectat și în modul în care și-a regizat prezentările de modă. De la lumini, mișcare scenică, acrobații, decoruri, dansatori și chiar animale, designerul punea în scenă un întreg spectacol.

De asemenea, pe lângă modul indedit de a-și prezenta colecțiile, Mugler a fost primul care a adus pe podium modele de diferite vârste, etnii și modele plus-size. Dicnolo de acestea, creațiile semnate de Thierry Mugler au un stil aparte, ușor de recunoscut. Umerii și șoldurile sunt supradimensionate, iar talia de viespe, foarte bine marcată, în special în ceea ce privește sacourile.

Vedetele au rămas „abonatele” casei Mugler și după retragerea designerului

Deși Mugler s-a retras din modă în 2002, filiala de prêt-à-porter a casei sale închizându-se anul următor, designerul francez rămâne o alegere populară pentru vedetele de pe covorul roșu. Cardi B, Lady Gaga și Kim Kardashian sunt doar câteva dintre numele care apelează la Mugler pentru look-uri pfantastice, arată Vogue.com.

Kardashian (foto), în special, a făcut furori la Gala Met 2019 într-o rochie personalizată inspirată de Sophia Loren. Cardi B a participat la cea de-a 61-a ediție anuală a premiilor Grammy la Staples Center pe 10 februarie 2019, tot în Thierry Mugler.

Moartea lui Mugler vine ca un șoc pentru o industrie care a pierdut atât de mulți pionieri culturali în ultimele luni. Moartea directorului de creație Louis Vuitton, Virgil Abloh, în noiembrie 2021, și a jurnalistului și fostul redactor general al Vogue, André Leon Talley, pe 18 ianuarie a acestui an, au fost la fel de neașteptate și ae fost deplânsă foarte mult.


Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre