În urmă cu trei ani, artistul care a format generații de sculptori la Timișoara, a avut ultima sa expoziție retrospectivă, la Muzeul de Artă din orașul de pe Bega.
Luna trecută, o galerie din oraș a găzduit o expoziție de schițe ale artistului care au fost găsite la gunoi de un alt sculptor. Desenele sunt acum expuse în Galeria 28 și, cum spunea scriitorul Robert Șerban, sunt o bucurie și o surpriză pentru cine vrea să înțeleagă arta lui Szakács Béla, „un artist de oțel, selectiv și nemulțumit întru perfecțiune”.
Profesorul Szakács Béla a format, zeci de ani, viitori sculptori
Fost profesor la Liceul de Arte şi la Facultatea de Arte din Timişoara, Szakács Béla a fost unul din cei mai remarcabili pedagogi ai şcolii artistice bănăţene dar şi un artist care s-a impus în atenţia publicului cu numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate.
Opera sa a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase premii şi aprecieri ale criticilor de artă, dar şi ale celor care au dorit să aibă lucrări pe care le-a semnat în colecţiile lor. Chiar și după ce a trecut de 80 de ani, Szakács Béla a continuat să sculpteze şi să deseneze.
Născut într-o familie din clasa muncitoare, între 1956 și 1962 a fost elev la Colegiul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Ulterior, până în 1994 a fost profesor de sculptură la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar din 1994 a fost profesor asociat la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest din Timișoara, unde a fost și șef de catedră.
Sculpturile sale sunt realizate din teracotă, lemn și bronz. El este angajat în modelarea meticuloasă, modelarea constructivă și arta spațială cinetică. A creat un monument memorial dedicat Revoluției Române din 1989, care astăzi decorează una dintre piețele principale din Timișoara.
Potrivit apropiaților săi, artistul s-a confruntat, în ultimii ani de viață cu o boală incurabilă, iar anul trecut stare i-a fost agravată după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19. O expoziție permanentă cu lucrările sale poate fi vizitată la Centrul Reformat „Noul Mileniu” din Timișoara. Artistul și-a donat lucrările, iar expoziția poate fi vizitată între orele 9:30 – 15:30 sau la cerere. Înmormântarea marelui sculptor Szakács Béla este programată marți 7 iunie, de la ora 13:00 în cimitirul Rusu Şirianu din Timișoara.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook