Anunţul a fost făcut de soţia sa, scenarista Amy Holden Jones, într-un comunicat publicat pe Twitter. „Chapman, cunoscut ca „poet al asfaltului” pentru colaborarea sa la filmul „Taxi Driver” a murit duminică de insuficienţă cardiacă în Los Angeles (California)”, se arată în mesaj.
Chapman, elev al celebrului Gordon Willis („The Godfather”), şi-a lăsat amprenta asupra unor filme extrem de populare precum „Body Snatchers”, „Scrooged”, „Ghostbusters II”, „Kindergarten Cop”,„Doc Hollywood”, sau „Space Jam”.
A ajuns preferatul lui Scorsese și Spielberg
El şi-a început cariera ca operator în industria cinematografică şi a debutat cu filme precum „Loving”, „Klute” şi „The Godfather”. A urmat apoi colaborarea cu Steven Spielberg la filmul „Jaws”.
Debutul său ca director de imagine l-a reprezentat filmul „The Last Detail” (1973), un film cu Jack Nicholson în rolul principal. Ulterior, Filmările în alb şi negru ale lui Chapman, pentru a prezenta brutalitatea boxerilor din „Raging Bull”, au devenit materie de studiu în şcolile de cinema americane, la fel ca şi mişcările din faţa camerei care îl fac pe spectator să se simtă ca şi cum s-ar afla în ring.
Colaborările sale cu Martin Scorsese s-au extins în 1987 şi la celebrul clip muzical al piesei „Bad” a lui Michael Jackson. Pentru Scorsese, cu care a colaborat în mai multe filme, Chapman era unul din regizorii de imagine preferați. Ultima sa activitate ca director de imagine a fost la filmul „Bridge to Terabithia”, din 2007.
Două nominalizări la Oscar
Activitatea sa a fost recompensată cu două nominalizări la Oscar pentru „Raging Bull” şi „The Fugitive”, ambele în regia lui Andrew Davis.
Martin Chapman a activat și ca regizor şi a realizat filme precum „All the Right Moves”, cu Tom Cruise şi „The Clan of the Cave Bear”, cu Daryl Hannah. El și jucat, ca actor în peste zece filme, fără însă a avea roluri de anvergură.
Sursa foto: Instagram
Denise Rifai se întoarce. Îi ia la întrebări pe invitați, în stilul care a consacrat-o
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook