Nu este ușoară profesia de jurnalist într-o țară comunistă. Faci compromisuri sau spui adevărul gol, goluț? Dacă reușești să îți faci profesia cu sinceritate și cu multă muncă se putea rezista și în vremurile acelea cenușii. Este din nou doliu în presă.
Doliu în presă, a murit un ziarist curajos, cu mare experiență
Doliu în presă. „Îmi amintesc că ascultam Europa Liberă, emisiunile redacției pentru Bulgaria, la sfârșitul anilor 1960. Eram împreună cu colegii mei, ca student în Gorna Oreahovița, un oraș din nordul Bulgariei. Aveam un radio tranzistor de fabricație sovietică VEF cu unde scurte foart bun și am putut evita chiar și bruiajul local. În vara lui 1968, am ascultat și am auzit despre Primăvara de la Praga și despre invazia trupelor Pactului de la Varșovia.
În același an, am devenit student la Academia Economică București, iar părinții mei se temeau că trupele sovietice vor intra și în România ca răspuns la refuzul României de a trimite trupe în Cehoslovacia. La acea vreme, România, din punct de vedere bulgar, era o țară socialistă pro-occidentală. Cu multe filme și programe americane la TV, Beatles și Rolling Stones la radio și propagandă sovietică practic inexistentă.
Revenit în România în 1984, corespondent al agenției de știri BTA, m-am trezit într-o țară total diferită. Un fel de Coreea de Nord, comparativ cu regimului relativ tolerant al dictatorului bulgar (Todor) Jivkov. Era o lipsă totală de informații, propagandă acerbă și Securitatea peste tot”, a povestit Petio Petkov despre începuturile carierei de jurnalist.
Petio Petkov, colaborator la Europa Liberă
Petio Petkov a fost colaborator la Europa Liberă începând din anii 1990, semnatar al relatărilor din Bulgaria și spatiul balcanic. Peste 15 ani, a fost titular al ediției de marți a rubricii săptămânale „Jurnal de corespondent”. După aproape 40 de ani de activitate, Petio Petkov a fost înfrânt de boală.
„Suntem alături de familia sa și deplângem plecarea lui dintre noi. Tonic, cu un dezvoltat simț al umorului, cu o privire critică pătrunzătoare asupra realităților politice, Petio ne va lipsi nouă, colegilor lui, și probabil și celor care îi ascultau relatările. Odihnească-se în pace!”, a transmis Europa Liberă.
În 2019, cu ocazia redeschiderii redacției pentru Bulgaria a postului de radio Europa Liberă, Petio Petkov discuta despre impactul Europei Libere în 1989, anul căderii comunismului în Europa de Est.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook