Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în sport. S-a stins o forță a boxului românesc

Doliu în sport. S-a stins o forță a boxului românesc
Sportul românesc este în doliu. S-a stins o forță a boxului. Ultimele mari performanțe se leagă de numele lui.

Astăzi, 17 noiembrie, a fost condus pe ultimul drum un mare iubitor de box din țara noastră. Cei mai mari campioni ai noștri au avut parte de îndrumarea sa.

Doliu în sport. S-a stins o forță a boxului românesc

Ion Şerban, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box în perioada 1993-2000, a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani.

De numele lui Şerban se leagă aproape toate ultimele mari performanţe ale nobilei arte româneşti de după Revoluţie

″De numele lui Şerban se leagă aproape toate ultimele mari performanţe ale nobilei arte româneşti de după Revoluţie. Forţa României în boxul mondial de după ’90 nu se datora numai pugiliştilor de top pe care îi avea, de la Vaştag, Doroftei, Marian şi Dorel Simion, la Bute, Adrian Diaconu şi mulţi, mulţi alţii, ci şi lui Ion Şerban. Sub conducerea acestuia, pugiliştii români nu s-au temut de arbitraje ostile în marile competiţii internaţionale şi nici nu au avut griji legate de faptul că munca lor nu va fi apreciată financiar aşa cum se cuvine″, a anunțat Federația Română de Box.

″Ion Şerban a fost o forţă a boxului mondial, nu numai a celui românesc, pe care l-a iubit şi susţinut necondiţionat. Îi datorăm recunoştinţă pentru tot ce a făcut pentru boxul nostru. Condoleanţe familiei îndoliate şi odihnă veşnică pentru omul şi domnul preşedinte care a fost Ion Şerban!′’, a transmis preşedintele FR Box, Vasile Cîtea.

Înmormântarea a vut loc azi, 17 noiembrie, la Cimitirul Central din Constanţa.

Ion Șerban, o forță a boxului mondial

„Era un om curajos, era genul de milițian care intra singur în casele interlopilor din acele vremuri. N-avea nevoie de însoțitori, îi știau de frică toți băieții șmecheri din Constanța. Era unul dintre cei mai temuți milițieni din Constanța. După Revoluție a făcut foarte mulți bani. Și-a făcut intrări în lumea boxului în acea perioadă și a devenit prieten cu mulți oameni importanți din boxul european și chiar cel mondial. Avea tact, știa să vorbească, știa să zâmbească, putea să țină o ședință și să-i țină pe toți cu ochii mari și urechile ciulite. În ultimii ani, a mai avut doar o fermă de vaci”, spune, pentru Digi Sport, unul dintre oamenii importanți ai sportului constănțean.

Caracterizat drept un om cu suflet de mare de persoanele din sport care l-au cunoscut, Ion Șerban a ocupat funcția de președinte al Federației Române de Box în perioada 1993-2000 și a fost șef al secției nobilei arte din cadrul clubului Farul Constanța între 1992 și 1996. Un mare admirator al lui Francisc Vaștag și Leonard Doroftei, Ion Șerban a devenit, în timp, foarte apropiat de cei doi mari campioni ai sportului cu mănuși.

Leonard Doroftei devenea în 1995, în Berlin, campion mondial al categoriei 60 de kilograme, în timp ce Francisc Vaștag cucerea aurul la categoria 71 de kilograme. Medaliile obținute de cei doi au fost singurele titluri mondiale luate de delegația României la competiția din Germania.

Tot sub conducerea lui Ion Șerban, boxul românesc reușea o performanță uriașă la CM din Houston, în 1999, când lotul condus de fostul om de afaceri cucerea șapte medalii, două de aur, un argint și patru de bronz.


COVID-19. Expertul Anthony Fauci: ”Va fi nevoie de mască şi după vaccinare”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre