COVID-19. Expertul Anthony Fauci: ”Va fi nevoie de mască şi după vaccinare”

COVID-19. Expertul Anthony Fauci: ”Va fi nevoie de mască şi după vaccinare”
Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase din SUA, a lansat  un avertisment neașteptat.

Anthony Fauci a avertizat luni, 16 noiembrie, că nu se va putea reveni imediat la o viaţă normală chiar şi după vaccinarea pentru noul coronavirus, scrie capital.ro.

Expertul spune că populația va trebui să poarte în continuare măști și să recurgă la distanțare socială chiar dacă vor fi vaccinați.

Va fi nevoie de mască şi după vaccinare

Compania americană Moderna a anunţat luni, 16 noiembrie, că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său pentru COVID-19,  dezvoltat în colaborare cu Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii din SUA, are o eficacitate de peste 94%.

”În mod evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteţi simţi mult mai în siguranţă că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat”, a spus Fauci la CNN, citat de capital.ro.

Aceste măsuri includ purtarea universală a măştii, menţinerea distanţării sociale, evitarea aglomeraţiei, concentrarea pe activităţi în aer liber şi spălarea frecventă a mâinilor. Fauci a explicat că, ”deşi pentru populaţie în general vaccinul poate avea o eficacitate de 95%, nu se poate şti cât de eficace este la nivel personal. Chiar şi la ratele de succes respective, aproximativ 5%-10% dintre persoanele imunizate ar putea să ia virusul”.

Efectul protector al unui vaccin ar putea avea loc după o lună

În plus, efectul protector al unui vaccin ar putea avea loc după o lună, poate chiar mai mult, a spus David Ho, virusolog care lucrează la dezvoltarea de terapii cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 la Universitatea Columbia.

Medicul Bruce Hirsch, specialist în boli infecţioase la Northwell Health, a adăugat că mulţi oameni sunt împotriva vaccinurilor şi s-ar putea să nu se vaccineze, ceea ce va afecta imunitatea populaţiei la Covid-19 şi va prelungi riscul unei pandemii. Fauci, în vârstă de 79 de ani, a spus că, atunci când se va vaccina, nu intenţionează să renunţe la toate măsurile de sănătate pe care le-a susţinut în timpul pandemiei.

Acesta anticipează că majoritatea americanilor vor fi vaccinaţi în trimestrul al doilea şi trimestrul al treilea din 2021. Foto: captură cnn.com


Ce emisiuni pentru copii erau în comunism. În alb-negru. Video inedite