Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu marcat de o coincidență stranie. Jurnalistul Andrei Bălan a murit în ziua cu o semnificație aparte

Doliu marcat de o coincidență stranie. Jurnalistul Andrei Bălan a murit în ziua cu o semnificație aparte
Veste tristă pentru presa românească. Andrei Bălan, ziarist cu o vastă experiență, de 25 de ani, în domeniul presei sportive, a decedat la 47 de ani, sâmbătă, 2 iulie 2022, răpus de o boală necruţătoare.

Colegii săi își aduc aminte de un tip extrem de responsabil și talentat, cu microbul de ziarist în sânge. Era redactor sportiv, dar scria orice, găsea subiecte din toate domeniile și relata cu plăcere dublată de entuziasm și cunoștințe solide. Trecea de la știri sportive, la interviuri, de la reportaje la investigații cu multă ușurință, a scris jurnalista Simona Ionescu pe site-ul infoactual.ro.

A iubit fotbalul ca pe propriul copil

Fan FC Universitatea Craiova, Andrei a iubit fotbalul ca pe propriul copil, fiind un înfocat suporter al leilor din Bănie. Ardea de pasiune, povestind trăirile proprii de pe vechiul Central la driblingurile lui Luţu şi victoriile cu Steaua şi Dinamo. De altfel, ultima sa bucurie reală fotbalistică a fost victoria oltenilor de la FCU obţinută, la ultima fază, pe terenul lui Dinamo, un meci la care, deşi îi displăcea să fie imortalizat în poze, a ţinut să-şi facă un selfie ce s-a dovedit a fi pentru eternitate.

Era memorabil în redacțiile  în care a lucrat pentru pasiunea lui de a juca la Loto și Pronosport, dar mai ales pentru cât de des câștiga. Era pontos, avea umor și trăia o mare bucurie când cititorii îi apreciau articolele și îi scriau pentru a-i da feedback, a mai scris fosta lui colegă de la Libertatea, Simona Ionescu.

Andrei Bălan a murit de Ziua Internațională a Ziaristului Sportiv

Ca o coincidență stranie, în fiecare an, la data de 2 iulie, se sărbătorește Ziua Internațională a Ziaristului Sportiv. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare. Jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări și statistici competiționale, spun condeiele sportului, ci poate contribui la asigurarea păcii și a bunei înțelegeri între națiuni.

„Jurnalist de gardă veche, meserie pe care a servit-o cu mult patos timp de 25 ani, Andrei Bălan a lucrat ca reporter special în presa sportivă ani buni, începând cu Sportul Românesc, continuând cu Gazeta Sporturilor, Prosport şi Libertatea, culminând cu conducerea ziarului Sport Total, în 2007-2008, în calitate de Director General”, au scris colegii de la fanatik.ro, care acum își plâng tovarășul de breaslă.

Trupul celui care a fost colegul, prietenul, tatăl, soţul Andrei Bălan este depus la Biserica Sf. Mihai și Gavril, din Bulevardul Ghencea, numărul 41, urmând ca înmormântarea să aibă loc în cursul zilei de marţi, 5 iulie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre