Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu și multe lacrimi pentru un erou. A fost vedeta veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial

Doliu și multe lacrimi pentru un erou. A fost vedeta veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial
O comunitate din județul Constanța și veteranii de război din toată țara îl plâng pe unul dintre eroii care au apărat România cu prețul vieții. A fost vedetă printre puținii veterani rămași în viață, deoarece pe 30 martie ar fi împlinit 105 ani.

Ion Ceapă era unul dintre cei mai bătrâni români. Din păcate nu a mai apucat să sufle în lumânările tortului pe care i l-ar fi oferit membrii familiei lui peste puțin timp, când împlinea 105 ani. Veteranul de război a murit din cauze naturale.

Ion Ceapă este un erou național. S-a născut în 1917 și a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. În focul luptelor, în încercarea de a-și apăra patria, a suferit mai multe răni. După vindecare, în acele spitale de campanie sau într-unul supra-aglomerat din orașe, fost declarat invalid.

Doliu și multe lacrimi pentru un erou

A primit merite deosebite și a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios”. De asemenea, era cetățean de onoare al comunei Cumpăna, Constanța. E doliu imens în localitatea sa natală și toată lumea îl plânge.

Ion Ceapă a decedat din cauze naturale, în noaptea de 9 spre 10 februarie. Pe 30 martie, veteranul de război ar fi împlinit vârsta de 105 ani. De peste un secol a fost martorul transformărilor din România.

„Un model și un erou, de care ne vom aminti cu drag”

Reprezentanții Primăriei Cumpăna din Constanța au transmis un comunicat încărcat de respect și dragoste pentru consăteanul lor.

„Cumpăna a pierdut un bunic, un om curajos, un exemplu pentru tânăra generație, un luptător!

Inima celui mai longeviv locuitor al comunei noastre, Ion Ceapă, a încetat să mai bată, la aproape 105 ani. În urmă cu un an, atunci când a împlinit vârsta de 104 ani, Primăria Cumpăna i-a oferit veteranului o diplomă pentru cel mai vârstnic om din localitate, veteran de război și cetățean de onoare.

Nea Ceapă, așa cum îl cunoșteam cu toții, a trăit o viață plină, bazată pe principii morale și credință, a muncit din greu pentru a-și câștiga traiul și niciodată nu i-a fost rușine că este fiu al satului, a cunoscut ororile războiului și încă din primele clipe de viață a fost orfan de război. Bucuria lui au fost cei patru copii, pe care i-a crescut cu iubire și dragoste de pământ, de acasă, de familie, de Dumnezeu.

Pentru fiecare dintre noi, nea Ceapă a fost un model și un erou, de care ne vom aminti cu drag, mereu. Pe 30 martie, nea Ceapă ar fi împlinit 105 ani! Va fi sărbătorit cu siguranță de îngeri, acolo Sus!

Dumnezeu să-l odihnească!”.

Ion Ceapă s-a înrolat pe front cu Regimentul 9 Călărași, la data de 26.07.1942. A fost rănit la data de 19.01.1943, iar la 6.04.1943 a fost clasat ca invalid de război cu procentaj de 40% de Comisia Medicală Mixtă a Comandamentului 2 Teritorial, conform procesului-verbal de clasare nr. 203 H 187. Pentru merite deosebite a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios”, cu spade, clasa I, conform I.D.859/8.04.1944.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre