Dr. Michael Schenker, decorat de președintele României pentru „contribuții remarcabile”. Ce spune despre tratarea cancerului

Dr. Schenker este directorul medical al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova și președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății. A reușit să transforme tratamentele pentru cancerul pulmonar metastatic, oferind pacienților care, altădată, aveau șanse minime de supraviețuire, o viață lungă și de calitate. De exemplu, în cadrul clinicii sale, peste 100 de pacienți cu cancer pulmonar metastatic au supraviețuit aproape 10 ani după diagnostic.
Pentru toate aceste realizări și pentru multe altele, Dr. Michael Schenker a fost distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, oferit de președintele Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru contribuțiile sale remarcabile în sănătatea publică și cercetarea medicală.
Ori de câte ori are ocazia, Dr. Michael Schenker le vorbește românilor despre noul context medical. Dincolo de funcțiile sale, dincolo de munca de cercetare și cea curativă, ține să încurajeze pacienții oncologici, cu puterea exemplului. „Astăzi nu se mai moare de cancer” spune medicul din Craiova care a demonstrat că românii pot fi tratați la standarde europene și la ei în țară. Diagnosticul care era considerat final acum 20 de ani are acum tratamente. Iar Dr. Michael Schenker o demonstrează de ani buni cu propriii săi pacienți.
Într-un context medical în continuă schimbare, Dr. Schenker subliniază că astăzi nu mai este corect să asociezi imediat cancerul cu moartea. Având la dispoziție tratamente avansate, inclusiv imunoterapie și terapii țintite, mulți pacienți cu cancer pulmonar avansat pot trăi mult mai mult decât se credea în urmă cu două decenii.
Dr. Schenker a evidențiat progresele semnificative din cercetarea oncologică, adăugând că studiile clinice internaționale sunt esențiale pentru îmbunătățirea supraviețuirii pacienților. Și, chiar dacă numele induce în eroare, medicul e oltean sadea, absolvent al Universității de Medicină din Craiova, urmează cariera părinților și a surorii sale.
În ceea ce privește viitorul oncologiei în România, Dr. Michael Schenker susține că infrastructura de cercetare clinică trebuie extinsă semnificativ. Progresele în tratamentele personalizate, bazate pe biomarkeri și mutații genetice, sunt deja promițătoare și ar putea duce la soluții mai eficiente pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat, dar și pentru cei cu alte tipuri de cancer.
Prin aceste realizări, Dr. Michael Schenker nu doar că a îmbunătățit viața pacienților oncologici din România, dar a și contribuit semnificativ la schimbarea mentalităților legate de această boală, demonstrând că există speranță chiar și în fața unui diagnostic sever.
Potrivit oncologului, în ultimii ani s-au înregistrat progrese extraordinare în tratamentele pentru cancerul pulmonar. Este doar un exemplu. „În primul rând, pentru acei pacienți care au mutații genetice care pot fi țintite cu terapii deja existente și accesibile. De asemenea, o altă categorie de pacienți răspunde foarte bine la imunoterapie, iar acum există biomarkeri care pot prezice acest răspuns.
Mai mult de jumătate din pacienții cu cancer pulmonar avansat, metastazat, non-microcelular, au o supraviețuire îmbunătățită clar față de începutul anilor 2000, dar totuși scăzută. Probabil că și pentru acești pacienți va exista o soluție în viitorul apropiat”, a explicat conf. dr. Michael Schenker.
„Astăzi avem la dispoziție un arsenal terapeutic pe care în urmă cu câțiva ani nu-l aveam. Trebuie să învățăm să conviețuim cu această boală, pentru că aproape toate familiile din lume au cel puțin un membru care suferă de un astfel de diagnostic”, a mai spus cunoscutul oncolog. În prezent, există molecule noi în domeniul oncologiei, înregistrate în ultimii ani de către FDA și EMA. În plus, există și teste moleculare care prezic răspunsul la terapii. „La începutul anilor 2000, dacă reușeam să trecem de un an, un an și jumătate de supraviețuire al unui pacient cu cancer pulmonar avansat, era foarte bine”, a mai afirmat conf. dr. Michael Schenker.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook