Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Michael Schenker, veste pentru pacienții cu cancer. Se scurtează timpul dintre data suspiciunii, până la aplicarea tratamentului

Dr. Michael Schenker, veste pentru pacienții cu cancer. Se scurtează timpul dintre data suspiciunii, până la aplicarea tratamentului
Planul Național de Combatere a Cancerului este în plin proces de implementare. O întreagă echipă de specialiști în domeniu lucrează să stabilească toate detaliile, astfel încât acesta să fie perfect funcțional și net în beneficiul pacienților.

Organizarea unei rețele de oncologie la nivel național, care să aibă la bază centre zonale, va scurta, în final, timpul dintre data suspiciunii, până la aplicarea tratamentului în cazul pacienților. Medicul oncolog Michael Schenker, preşedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală, a oferit detalii despre cum avansează implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.

„Nu se pot întâmpla minuni peste noapte, privitor la acest Plan Național de Cancer, a menționat conf. dr. Michael Schenker. Au fost multe de pus la punct, dar nici nu este un lucru imposibil de realizat. Au apărut deja câteva ordine de ministru și urmează implementarea lor. Se dorește organizarea unei rețele oncologice care să funcționeze având la bază mai multe centre. Este important, ca fiecare centru să știe exact ce face, exact ce competențe are”.

Cum se configurează rețeaua de tratament a bolnavilor cu cancer

Dr. Michael Schenker arată că aceste centre se vor asocia și vor crea o rețea. Scopul este organizarea unei rețele oncologice pornind de la ideea că un centru nu poate asigura toate nevoile unui pacient oncologic. „Și la ora actuală este posibil să creăm această rețea, dar este mult mai indicat să avem un cadru legal. Vor fi centre pe regiuni. De exemplu, în Regiunea S-V Oltenia, Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova va prelua inițiativa.

Pe partea de N-V, avem Institutul Oncologic Cluj, etc. Este foarte important ca în această rețea să ne aducem centre de imagistică, centre de chirurgie, totul pentru a scurta intervalul de timp dintre data suspiciunii până la data aplicării tratamentului. Nu va fi ușor întrucât va trebui ca și sumele decontate de CNAS să fie actualizate, dar nu este imposibil, atâta vreme cât am pornit pe acest drum”, a explicat dr. Schenker.

Se scurtează timpul dintre data suspiciunii, până la aplicarea tratamentului

În plus, odată cu implementarea acestui Plan Național de Combatere a Cancerului, se va implementa un formular standard la nivel național pentru raportarea rezultatelor investigațiilor utilizate în diagnosticul cancerului. În prezent, aceste formulare diferă de la laborator la laborator.

De asemenea, în paralel, va fi dezvoltată o aplicație, cu cod de identificare pentru fiecare pacient în parte, iar prin intermediul ei medicul va avea mult mai repede acces la o bază de date ce definește pacientul respectiv. Adică va afla ce investigații a făcut, care e stadiul bolii, rezultate de la analize etc. Nu în ultimul rând, Planul Național de Combatere a Cancerului are în vedere și oferirea de servicii psihologice și de nutriție, dedicate pacienților oncologici,  scopul fiind acela de a le îmbunătăți calitatea vieții.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre