Simona Ionescu / Redactor Șef

Drama menajerelor din Spania. Stau de 4 luni și jumătate fără plată

Drama menajerelor din Spania. Stau de 4 luni și jumătate fără plată
Presa spaniolă vorbește despre ”sclavii români” pe care statul a uitat să îi plătescă de peste 4 luni, de când e explodat pandemia de COVID-19. Sunt circa 32.000 de cereri din partea lucrătorilor domestici care cer ajutor.

Au plecat departe de familiile lor pentru a câștiga mai bine decât în România. Au lăsat părinți, copii, prieteni și fac muncă necalificată în diverse țări. De când a apărut pandemia, circa 32.000 de lucrători domestici din Spania au rămas fără plată, scrie ziarulromanesc.es.

Menajerele din Spania, de peste 4 luni fără plată

Pandemia coronavirusului a lovit cu greu economia spaniolă, numeroase categorii vulnerabile fiind foarte afectate. Este și cazul lucrătorilor domestici, unul dintre cele mai precare domenii de muncă din Spania în ceea ce privește drepturile, în care muncesc și foarte multe românce!

Starea de alarmă a fost declarată pe 14 martie, dată la care multe persoane din acest grup au fost concediate fără drept de compensații.

Două săptămâni mai târziu, la 1 aprilie, Guvernul anunța că va fi aprobată o subvenție extraordinară pentru lucrătorii domestici, conform principiului: „Nu vom lăsa pe nimeni în urmă”. În ciuda acestui fapt, termenul pentru solicitarea acestei subvenții s-a deschis abia pe 5 mai, la o lună și jumătate de la declararea stării de alarmă.

Din cele 32.000 de cereri de obținere a subvenției extraordinare, doar 67 au fost acceptate până la 8 iulie, scrie ziarulromanesc.es.

Drama menajerelor din Spania

Până în 2 iulie au fost primite aproape 32.000 de cereri, dintre care, în 8 iulie, doar 67 fuseseră acceptate, scrie 20minutos.com.

Acestea sunt cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii, care nu au fost actualizate de la 8 iulie. Numărul de cereri reprezintă o mică parte a grupului, 5,5%, din moment ce ultimul sondaj asupra populației active (APE) a închis anul 2019 cu un total de 580.500 de persoane care au declarat că sunt angajate în activități domestice ca personal intern.

Una dintre cele 32.000 de persoane care au solicitat și nu au primit subvenția este Sonia, 48 de ani. Ultimii 3 ani și jumătate a lucrat, având grijă de o persoană complet dependentă în Laredo, Cantabria. A muncit cu contract, în fiecare zi a anului, cu excepția sărbătorilor corespunzătoare. “Am rămas fără venituri începând cu 21 martie și fără să știu când sau cât sau cât voi obține. În casa mea este singurul venit, cu excepția pensiei minime a mamei mele, deja pensionată, care dă doar să plătească chiria casei “, declară Sonia, citată de aceeași sursă.

În plus, ea subliniază că situația forței de muncă după închisoare s-a înrăutățit: “Ofertele actuale profită mult de situație. Unii caută internă pentru 500 de euro pe lună, cu două ore libere pe săptămână, sau externă plătind 3 euro pe oră”.

Menajerele românce din Spania nu au fost plătite

Statul spaniol a promis că îi ajută pe cei care și-au pierdut locul de muncă și a stabilit un salariu minim de 850 de euro.

Există alte subvenții, cum ar fi ERTE, pentru care a fost detaliat numărul de cereri primite. În cazul lucrătorilor domestici, opacitatea este mare.

Numeroase asociații cer date și o reacție din partea instituțiilor. Carolina Elías, de la SEDOAC și Grupo Turín, a declarat: “La începutul pandemiei, Guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru lucrători, printre care nu erau lucrători casnici. Ulterior, am reușit să fim incluși în subvenții extraordinare, dar uitând o mare parte a grupului, care lucrează fără contract ”.

În unele părți ale țării s-au creat fonduri de rezistență, în care se acordă ajutor financiar celor care au nevoie cel mai mult. Alții au fost ajutați de cercul lor apropiat. Dar a existat și o parte care a supraviețuit prin acceptarea locurilor de muncă ca intern în condiții și mai proaste”, a declarat Carolina Elías, citată de ziarulromanesc.es.

În Spania, lucrătorii casnici au fost recunoscuți drept „esențiali” datorită îngrijirii, în special a persoanelor în vârstă, „precum transportatorii, autoritățile sau lucrătorii din domeniul sănătății”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre