Simona Ionescu / Redactor Șef

Dulceață și sirop din flori aromate de liliac, preparate după rețetele vechi ale bunicii. Au proprietăți miraculoase pentru sănătate

Dulceață și sirop din flori aromate de liliac, preparate după rețetele vechi ale bunicii. Au proprietăți miraculoase pentru sănătate
Cu un miros greu de egalat, liliacul ne face viața mai frumoasă. Și nu pentru că ne bucură sufletul cu florile sale splendide, pentru că această floare este și un remediu extraordinar pentru sănătate.

Liliacul înlătură durerile de cap, ajută la îndepărtarea inflamației gâtului, alungă tusea și insomnia. A venit momentul să gustați din cea mai minunată dulceață de liliac.

Ingredientele necesare pentru a pregăti dulceața de liliac sunt următoarele: 300 g flori de liliac fără codițe, 1 kg zahăr, 500 ml apă, 1 păstaie de vanilie sau 2 pliculițe cu zahăr vanilat, zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Culegeți cu grijă florile și înainte de a le folosi, scuturați bine să nu vă treziți cu insecte. Alegeți codițele și frunzele, apoi spălați florile cu multă apă rece într-o strecurătoare și puneți la scurs. Peste petalele uscate turnați zeamă de lămâie și amestecați ca pe o cocă florile de liliac.

Dulceața de liliac aduce multe beneficii organismului

În acest fel le veți păstra culoarea. Luați o cratiță mare și pune la fiert apa și zahărul. După ce dă în clocot, adăugați petalele și semințele de la păstaia de vanilie sau, după caz, zahărul vanilat. Lăsați să fiarbă până când constatați că se leagă foarte bine. Încercați cu o lingură și dacă amestecul nu cade din aceasta, atunci e fiert cât trebuie. Lăsați să se răcească, apoi depozitați în borcane de sticlă și puneți capacul. Păstrați la răcoare.

Un pahar cu sirop de liliac este o binecuvântare în zilele caniculare

Siropul de liliac, binecuvântare în zilele caniculare

În loc să consumați sucurile din comerț, un sirop de liliac este o adevărată binefacere când temperaturile de afară o iau razna. Aveți nevoie de 1 litru de apă, 750 g zahăr, 60 g flori de liliac, zeama unei lămâi. Ca și în cazul dulceții de liliac, culegeți florile, spălați și lăsați la uscat.

Puneți pe foc apa și zahărul până se îngroașă, apoi adăugați florile și lăsați să dea în clocot de câteva ori. Adăugați zeama de lămâie și lăsați așa siropul peste noapte. A doua zi se scot florile de liliac, de storc și se mai pune siropul la foc din nou. După ce mai dă odată în clocot, se toarnă fierbinte în sticle, care se înfășoară în prosoape și se lasă astfel la răcit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre