Simona Ionescu / Redactor Șef

Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2024. Ce schimbări se produc în organism

Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2024. Ce schimbări se produc în organism
Anul acesta, în emisfera nordică, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie. Este momentul în care ziua și noaptea vor fi egale. Cum ne afectează organismul.

Odată cu echinocțiul de primăvară lumina zilei va crește treptat și nopțile vor fi tot mai scurte până la solstițiul de vară 2024 care va avea loc pe data de 20 iunie.

Echinocțiul de primăvară care marchează schimbarea anotimpurilor nu cade întotdeauna în aceeași zi în fiecare an, ca urmare a faptului că Pământul orbitează în jurul Soarelui pe o traiectorie ușor eliptică. Ceea ce înseamnă că echinocțiul de primăvară poate avea loc pe 19, 20 sau 21 martie. Echinocțiul de primăvară este sărbătorit în mod tradițional ca un moment de renaștere.

Se stabilesc noi obiective

În antichitate, la echinocțiul de primăvară se făceau ritualuri, iar oamenii își curățau energia veche. De aici provine tradiția noastră de „curățenie de primăvară”. Specialiștii spun că e momentul în care începem să ne facem planuri, să ne stabilim noi obiective, să fim mai atenți la sănătate. Pentru unele persoane, trecerea de la iarnă la primăvară poate declanșa o schimbare de dispoziție.

În timpul tranziției de iarnă, mulți dezvoltă tulburări afective sezoniere (SAD). Unii experți cred că zilele mai scurte, cu mai puțină lumină solară, dezechilibrează ceasul intern al organismului, cauzând pierderea de energie. Nu este niciun secret că timpul petrecut în aer liber, la soare și aer curat, oferă o abundență de beneficii fizice, precum și mentale și emoționale.

Cum ne afectează organismul echinocțiul de primăvară

Femeile sunt mai predispuse în a cunoaște bărbați

Cercetătorii susțin că odată cu venirea primăverii oamenii devin mai fericiți și mai receptivi la dragoste și bucurie. „Un studiu a relatat că, atunci când este soare afară, femeile sunt mai predispuse să le dea bărbaților numerele lor de telefon atunci când sunt abordate pe stradă. Un altul a constatat că vremurile mai însorite ne pot face să fim mai lucizi și mai puțin predispuși să cădem pradă personalităților înșelătoare”, au declarat Rachel Feltman și antropologul Helen Fisher într-un articol din Washington Post din 2015.

Resetare energetică absolută

Din punct de vedere astrologic, echinocțiul de primăvară anunță întotdeauna mișcarea soarelui în semnul cardinal de foc al Berbecului. Vă puteți gândi la echinocțiul de primăvară ca la o „resetare energetică absolută”, spune astrologul Narayana Montúfar. „Aceasta este energia focului în forma sa cea mai pură și cu toții suntem obligați să simțim un val de productivitate și de energie”, spune specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre