Simona Ionescu / Redactor Șef

Elena Udrea se luptă cu sistemul. Acum că-l vede din spatele gratiilor, cere schimbări majore

Elena Udrea se luptă cu sistemul. Acum că-l vede din spatele gratiilor, cere schimbări majore
Trimisă șase ani după gratii, din care a executat doar două luni, Elena Udrea este nemulţumită de regimul de detenţie de la Târgşor. Ea a cerut în instanţă mai multă libertate.

Fostul ministru al Turismului a depus la Judecătoria Ploieşti o plângere privind stabilirea regimului de executare a pedepselor privative de libertate. Ea a cerut să-i fie schimbată modalitatea de executare a pedepsei, de la regim semideschis, așa cum a stabilit comisia penitenciarului de la Târgşor, la regim deschis.

Însă, mai are de așteptat cel puțin până la finele lunii septembrie, pentru că abia atunci a primit un prim termen de judecată.

Ce înseamnă regim deschis

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Cosmin Dorobanțu, a comentat, la Realitatea.net, diferențele dintre cele două regimuri de detenţie: cel semideschis și deschis.

„Regimul de executare deschis permite mult mai multe libertăți de mișcare în penitenciare. Acesta poate presta activități atât în interiorul locului de reținere, cât și în exteriorul locului de reținere, inclusiv muncă fără supraveghere. Poate petrece mai mult timp în afara locului de reținere, poate participa la studii universitare cu frecvență redusă, dacă dorește. Numărul de vizite este mult mai mare decât la regimul în care Elena Udrea este încadrată acum. Totuși, va trebui analizată de către o comisie din interiorul penitenciarului și, ulterior, va fi trecută la alt regim mult mai permisiv din punct de vedere al gradului de severitate.”, a afirmat Dorobanțu.

Bulgaria ar putea-o ajuta pe Elena Udrea

Acesta a mai spus că este o chestiune de procedură, pentru că instanța din Bulgaria nu a trimis anumite documente către Administrația Penitenciarelor din România. Drept urmare, Comisia a analizat regimul Elenei Udrea doar în funcție de documentele pe care le avea la dosar.

„Ulterior, dacă instanța va primi documentele respective din Bulgaria, este posibil ca Elena Udrea să fie intrudusă în regim deschis”, a precizat Cosmin Dorobanț.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre