Elton John pornește războiul împotriva guvernului britanic. Artiștii, în pericol să piardă bani din drepturile de autor

Guvernul laburist din Marea Britanie are în plan să transforme țara într-un lider mondial în domeniul inteligenței artificiale, însă până să se ajungă acolo, o serie de măsuri sunt necesare. Una dintre legi a stârnit furia lui Elton John, care s-a coalizat cu alți peste 400 de artiști și împreună au pornit un război împotriva statului.
Motivul nemulțumirii artistului este o măsură legată de drepturile de autor. Mai exact, un proiect nou de lege vizează introducerea unei excepţii de la drepturile de autor. Aceasta ar facilita utilizarea conţinutului în scopuri comerciale de către companiile de inteligenţă artificială.
Artistul în vârstă de 78 de ani a protestat vehement împotriva acestui proiect de lege și și-a arătat furia, spunând că „le fură tinerilor artiști moştenirea şi veniturile”. Membrii acestui guvern „sunt nişte rataţi absoluţi, sunt furios”, a continuat Elton John.
Acesta a mai afirmat că este pregătit de „lupta până la capăt” şi va denunţa în instanţă, dacă este necesar, acest „furt la scară largă”.
În cazul în care proiectul de lege va trece, companiile de inteligență artificială nu vor mai avea obligația de a obține aprobarea artiștilor pentru folosirea creaților și nici nu vor mai trebui să îi plătească.
Lorzii din Camera superioară a Parlamentului au modificat în mare parte textul guvernului lui Keir Starmer pentru a proteja mai bine artiştii, însă deputaţii au votat împotriva acestor modificări, stârnind furia starului britanic.
Amendamentul adoptat de Lorzi şi apoi respins de deputaţii din Camera Comunelor, majoritar laburistă, prevedea ca artiştii să dea permisiunea pentru ca operele lor să poată fi utilizate şi să fie informaţi cu privire la modul în care acestea sunt utilizate.
Lumea artistică se opune categoric proiectului de lege. Printre cei peste 400 de artiști care au semnat o scrisoare de protest zilele trecute se numără și Paul McCartney, Dua Lipa, Coldplay și, bineînțeles, Elton John.
Pe partea cealaltă însă, Maggie Jones, subsecretar de stat pentru tehnologie, spune că, dacă proiectul de lege nu este adoptat, „inovatorii în domeniul inteligenţei artificiale (…) să se gândească de două ori înainte de a-şi dezvolta serviciile în Marea Britanie”.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook