Este în lucru un nou proiect de lege care vizează spitalizarea adolescenților. Printre spitalele care vor beneficia de noua lege se află și Grigore Alexandrescu din Capitală, unde situația este alarmantă.
În urmă cu câteva luni, cadrele medicale de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu se plângeau că primeau, în medie, peste 400 de copii, cei mai mulți cu infecții respiratorii acute, probleme digestive sau scarlatină.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Adolescenți cu diverse probleme, amestecați cu copii de 8-9 ani
În afară de aceste cazuri, la Grigore Alexandrescu ajung și mulți adolescenți cu diferite probleme precum intoxicație cu alcool sau chiar droguri. Astfel, adolescenți de 17 ani ajungeau după o beție cruntă să fie amestecați în saloane alături de copii de 8-9 ani cu afecțiuni grave.
De asemenea, din cauza timpului mare de aşteptare unii părinţi îşi pierd răbdarea, iar din acest motiv poliţia este chemată periodic să menţină ordinea.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern
Noul proiect de lege, care a fost deja aprobat de Guvern, stabilește că adolescenții și adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani, vor putea beneficia de servicii medicale acordate atât în spitalele de adulți, cât și în cele de copii. Se rezolvă astfel problema supra aglomerării din spitalele de copii.
O altă noutate vizează cadrul normativ pentru implementarea Programului național de îngrijiri paliative în unități cu paturi, la domiciliu și în ambulatoriu şi derularea acestuia prin casele de asigurări de sănătate.
Ce alte schimbări mai prevede proiectul de lege
Totodată, se implementează un nou mecanism de facilitare a accesului la medicamente, dar și clarificări în ceea ce privește concediile medicale. Practic, se prevede că adeverința privind zilele de medical luate în ultimele 12/24 luni trebuie dată cel târziu la data eliberării certificatului de concediu medical.
Un alt act normativ ce se dorește modificat prin proiectul de la MS este OUG 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, conform Avocatnet.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook