Simona Ionescu / Redactor Șef

Se modifică modul în care ANAF pune poprire pe veniturile românilor. Nou proiect de lege al Ministerului de Finanțe

Se modifică modul în care ANAF pune poprire pe veniturile românilor. Nou proiect de lege al Ministerului de Finanțe
Potrivit unui nou proiect de lege al Ministerului de Finanțe, ANAF nu va mai putea să pună poprire pe salarii, pensii sau indemnizații speciale.

Un nou proiect de lege al Ministerului de Finanțe modifică modul în care ANAF pune poprire pe veniturile românilor. Ce se va întâmpla pe viitor.

ANAF nu va mai putea pune poprire pe salariile, pensiile sau indemnizațiile speciale ale românilor virate direct în conturile bancare, conform unui nou proiect de lege al Ministerului de Finanțe. Dacă până acum ANAF aplica poprirea și la angajator și la bancă, de acum încolo, se va face doar la angajator.

Poprirea se va face de acum încolo doar de la angajator

Ca atare, va fi indisponibilizată doar o treime sau jumătate din sumă, în funcție de problemele fiecăruia. Diferența de venit care este virată în contul bancar este disponibilă persoanei în cauză.

„Prin modificarea acestui alineat se are în vedere să fie asigurate condițiile de subzistență a debitorilor persoane fizice, astfel încât să le fie indisponibilizat doar a 1/3 sau 1/2, după caz, din venituri conform Codului de procedura civilă, iar diferența de venit virată în contul bancar să rămână la dispoziția debitorilor.”, este menționat în textul legislativ.

Executarea silită prin poprire

ANAF nu va mai putea pune poprire pe conturile românilor

Potrivit anaf.ro, „sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”.

După ce poprirea a fost înființată, persoana în cauză trebuie·„ să plătească, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înființării popririi sau de la data la care creanța devine exigibilă, după caz, organului fiscal suma reținută și cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre