Este scandaloasă decizia CNA de a cenzura criticile presei. Jurnaliștii reacționează după Cazul Tucă, la fel Bănescu

Joi, 27 martie, presa din România a fost șocată de motivarea unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu privire la eliminarea din mediul online a unui editorial filmat de Marius Tucă. Imediat subiectul a devenit Cazul Marius Tucă. Însă el trebuie numit Cazul Presei Libere.
Indignarea jurnaliștilor a pornit după ce CNA a decis eliminarea unui videoclip de pe contul de YouTub a jurnalistului Marius Tucă, motivând că încalcă legislația audio-vizualului. Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, devenit membru CNA la propunerea Guvernului, a avut o declarație acidă din care reiese că, dacă un jurnalist nu se autocenzurează când critică instituțiile statului, o va face chiar o instituție a statului: CNA!
Este scandaloasă decizia CNA de a cenzura criticile presei
Această profund nefericită frază, pe care am formulat-o exclusiv în contextul în care un jurnalist susţinea că decizia argumentată legal de instituţia Biroului Electoral Central în legătură cu respingerea candidaturii unei persoane dovedit incompatibile cu statutul de candidat la preşedinţie, este o „lovitură de stat”, a fost pe bună dreptate criticată.
Primul ei critic am fost eu însumi după ce am rostit-o, întrucât, privită sumar sau prin lentila subiectivismului, ea nu poate conţine un adevăr, cu atât mai puţin unul în care cred. (…)
Personal regret profund formularea atât de deficitară, deci grav interpretabilă, a unei fraze care se referea strict contextual (!) exclusiv la BEC (NU generic la instituţii în care lucrează oameni failibili şi frecvent criticabili), formularea ei la singular nefiind întâmplătoare şi, în singurul registru din care poate fi retractată, cel simbolic, dar acoperit de o realitate publică, o retractez şi îmi cer scuze oricui a fost contrariat de ea şi i-a provocat inevitabil o reacţie justificată.
Mulţumesc tuturor celor care, cunoscându-mă personal sau nu, nu s-au grăbit să ridice piatra şi să mă asocieze cu cenzura, „tortura” inchizitorială sau cu vreo afiliere politică partizană care m-ar anima în exercitarea statutului onorant de membru CNA”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook