Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Afacerea cu GPL din Crevedia a început în 2012. Iată ce a produs explozia care s-a auzit la peste 30 km depărtare

Exclusiv. Afacerea cu GPL din Crevedia a început în 2012. Iată ce a produs explozia care s-a auzit la peste 30 km depărtare
O stație de alimentare cu gaz (GPL) din Crevedia, județul Dâmbovița a explodat, în lanț, rănind grav zeci de persoane. Două persoane au murit. Update: Numărul victimelor a crescut la 56. Procurorii au deschis dosar penal. Imagini Google Maps din ultimii ani dovedesc că afacerea a demarat în 2012. După cum se poate vedea, în interior se aflau mereu un număr mare de cisterne pline cu gaz.

Update: 28.08: Incendiul care a generat explozia se pare că a pornit de la o țigară aprinsă de șoferul unei cinsterne cu GPL. Există o filmare pe care anchetatorii o au.

Update: 03.30: Încă doi răniți vor pleca la ora 04.30 către o clinică din Milano.

Update: La ora 02.20 noaptea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se află la spital, alături de cei răniți.

„Am fost la Spitalul de Urgență Floreasca să văd care este starea pacienților răniți în exploziile de la Crevedia. Prioritatea acum este să salvăm viața oamenilor. De aceea am activat și mecanismul european de protecție civilă, iar primii pacienți vor fi transferați la Spitalul Militar din Bruxelles în această noapte, la ora 3.30. Rămân în contact permanent cu toți cei responsabili.”, a transmis Ciolacu.

Știrea inițială:

Stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a explodat în jurul orei 18, in ziua de sâmbătă. După sosirea și intrarea în acțiune a Pompierilor, noi explozii au avut loc, acestea auzindu-se la peste 30 de kilometri distanță. „Am vazut explozia de la 21:00 din Targoviste de pe terasa de la Dambovita mall….60km distanta…”, „Am vazut lumina din SATUL BÂLDANA LA KM 34 ! SAU ZGÂLTÂIT GEAMURILE DE LA UNDA DE ȘOC! AM ZIS CA ESTE CUTREMUR !”, au scris oamenii pe rețelele sociale, îngroziți de întâmplare.

Și mai tragic, a doua explozie a avut loc chiar în mijlocul intervenției pompierilor. Peste 40 de persoane au fost rănite și o persoană a murit. Potrivit surselor de la fața locului, bărbatul care a decedat era un localnic care a suferi un infarct, de spaimă.

„În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați. Cifrele vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații.”, a transmis Ministerul Sănătății la miezul nopții.

Patru victime vor fi transferate în Italia și Belgia.

Imaginile surprinse de cetățeni sunt teribile

Înainte de a le viziona, țineți cont că pe fundal acestor filmări se pot auzi reacții care pot deranja.

Stația GPL care a explodat aparține fiului primarului din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea.

Edilul Ion Doldurea a confirmat, la România TV, că stația aparține fiului său. Ion Doldurea a afirmat că în momentul cumplitei tragedii se afla în străinătate, unde se pregătea să participe la o conferință, însă va reveni de urgență în țară cu primul avion.

Activitatea stației GPL se desfășoară încă din anul 2012

statia GPL care a explodat la Crevedia
Statia GPL care a explodat la Crevedia
statia GPL care a explodat la Crevedia
Așa arăta statția GPL în urmă cu mai bine de 10 ani, când afacerea a fost pornită de fiul primarului de la Caracal.
statia GPL care a explodat la Crevedia
Activitatea stației GPL pare ca s-a extins in 2018.
statia GPL care a explodat la Crevedia
Partea interesantă este că din 2021 și-au pus porți cu plasă, pentru obturarea vizibilității în incinta spațiului comercial. Surse spun că stația GPL nu avea toate autorizațiile ISU. După cum se poate vedea, în interior se aflau mereu un număr mare de cisterne pline cu gaz.

O cisternă GPL, precum cele din imagini, are capacitatea de stocare a 50.000 de litri de gaz. În cazul Crevedia, aceste autospeciale au explodat pe rând.

Primarul din Caracal a recunoscut că afacera din Crevedia aparține fiului său, a transmis Antena 3/CNN.

Update ora 03.00, focul a fost stins. Raportul preliminar al M.A.I:

”I. Descrierea evenimentului

În data de 26.08.2023, în jurul orelor 18:48, în incinta unui operator economic unde se aflau 3 cisterne de transport GPL, s-a produs o explozie urmată de incendiu.

Arderea s-a manifestat cu flacără violentă şi degajare mare de fum la 3 cisterne de transport GPL, autovehiculele din incintă şi imobile alăturate

Ulterior în jurul orelor 20:56, respectiv 21:46 s-au produs alte 2 explozii în aceiași incintă care au determinat propagarea incendiului la mai multe imobile.

Din datele preliminare obținute, obiectivul nu mai deţinea autorizație de securitate la incendiu din data de 30.07.2020 şi are închisă activitatea de la data de 14.10.2020.

Pe timpul unui control de prevenire desfăşurat în anul 2020 la acest obiectiv, s-a constatat utilizarea unei pompe de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologată.

Din primele informații la momentul producerii evenimentului pe amplasament s-au desfăşurat operațiuni de transvazare neautorizate.

Numărul victimelor a crescut la 55

II. Măsuri aplicate în gestionarea evenimentului

– la nivel central:

– informarea primului-ministru şi conducerii M.A.I.

– constituirea unei celule de criză la nivelul MAI pentru coordonarea acţiunilor; • monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență; – la nivel local:

– începând cu ora 19:52 la locul evenimentului au fost alocate următoarele resurse: ISU BIF – 14 ASAS, 1 Autospeciala cu roboți, 1ASPA, 1 autoscară, 2 PMA, 7 SMURD B2, 4 UTIM, 1 descarcerare, 1 CBRN, 1 PCM.

ISU DB 6 ASAS, 1 ATPVM, 11 EPA, 2 PMA, 1 microbuz;

– ISU PH – 3 ASAS;

– IGAV-1 elicopter SMURD;

IGPR – 29 de polițiști;

IGJR – 30 de Jandarmi;

SAJ DB-9 echipaje operative;

– deplasarea la fața locului a autorităților administrației publice locale, reprezentanţi – creşterea capacității operaționale la Nivel IV Alertă Roşie la nivelul – activarea Planului roşu de intervenție (19:39) la nivelul ISU DB şi a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmboviţa şi Nivel III Alertă Portocalie la Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Bucureşti-Ilfov; • în urma analizei situației, conducerea intervenției este asigurată de Şeful DSU, inspectorul şef al ISU BIF şi prim-adjunctul inspectorului şef al ISU DB;

de la ITM, Garda de mediu;

a fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei;

aer comprimat, precum şi pentru înlocuirea/rotirea personalului la locul au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea cu rezervă de spumogen şi au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori;

a fost stabilit un perimetru de siguranță de aproximativ 800 metri faţă de locul exploziei

– activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

III. Concluzii

1. pe timpul intervenției s-au înregistrat 55 victime, astfel:

ca urmare a primei explozii s-au înregistrat 8 victime:

1 persoană decedată

7 persoane rănite, 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni; – ca urmare a celei de a doua explozii s-au înregistrat 47 victime: 3 persoane rănite la UPU Târgovişte

44 la spitale din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme; Din totalul victimelor, 43 cadre din rândul forțelor de intervenție (dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi)..

2. La ora 01.30, 51 de persoane sunt încă internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate;

3. Sunt în curs de desfășurare operațiuni pentru identificarea unor capacităţi de tratament în străinătate şi transferul pacienţilor”, se arată în raportul preliminar al M.A.I.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre