Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Morgan Freeman, ultima victimă a inteligenței artificiale. „Vocea lui Dumnezeu” reclamă probleme grave

Exclusiv. Morgan Freeman, ultima victimă a inteligenței artificiale. „Vocea lui Dumnezeu” reclamă probleme grave
Morgan Freeman este ultima victimă a inteligenței artificiale, după ce mai mulți actori au fost deja afectat. „Vocea lui Dumnezeu” face apel la fani. Situația duce cu gândul la faimoasa „grevă a actorilor” de la Hollywood, care a afectat întreaga industrie anul trecut. Acum, se dovedește că îngrijorările erau cât se poate de reale.

Inteligența artificială prinde teren din ce în ce mai mare și, cu toate că este abia în stadiu de pionierat, ridică deja probleme grave. Ultima victimă este chiar Morgan Freeman, care a semnalat personal problema cu care se confruntă. În urmă cu aproximativ 1 an, întreaga industrie de la Hollywood se confrunta cu probleme grave, căci scenariștii intrau în grevă, în semn de protest față de folosirea inteligenței artificiale în procesul creativ. 

La momentul respectiv, situația nu a afectat doar scenariștii, ci întreaga industrie. De la actori care refuzau să mai joace, la echipele din spate, stiliști, make-up artiști și chiar micile afaceri din jurul Hollywood care susțineau pe toată lumea cu vânzarea de bunuri de larg consum. 

Greva a afectat pe toată lumea, se plâng cei de la Hollywood 

Despre greva de anul trecut ne-a vorbit, în exclusivitate, o sursă de la Hollywood, care și-a manifestat îngrijorarea vizavi de întreaga situație: „Eu sunt foarte fericită aici în Europa și trăiesc timpuri bune, nu mă pot plânge. Chiar am putut să fac un film mic aici, pentru că s-a făcut o excepție (n.r. s-a obținut permisiunea de a se filma pelicula). Dar săracii oameni de peste tot… Prietenii mei stiliști din Londra au fost și ei afectați”, ne-a mărturisit I. M., care locuiește în Los Angeles atunci când are proiecte cinematografice la Hollywood. 

Greva de anul trecut de la Hollywood, care condamna folosirea AI, a afectat pe toată lumea

Cu toate că greva s-a terminat în toamna anului trecut, iar scenariștii, precum și ceilalți implicați, au primit asigurări că inteligența artificială nu va lua niciodată locul condeiului și nici al oamenilor care dau elementul de „emoție” și „factorul uman”, îngrijorările se dovedesc a fi cât se poate de reale, la nici un an distanță. În lipsa unor reglementări legale în ceea ce privește inteligența artificială, situația va continua să degenereze, spun vocile din industrie. 

O serie de vedete au fost deja afectate 

Cu toate că până acum scenariștii au rămas în siguranță, vedetele a fost afectate de valul de tehnologie care dă posibilitatea oricui să creeze replici pentru absolut orice, contra unei sume modice investite. În ianuarie, fotografii „pornografice” generate de AI cu Taylor Swift au devenit virale pe X, fostul Twitter.

În mai, Scarlett Johansson a criticat dur o nouă funcție ChatGPT de la OpenAI pentru utilizarea unei voci care suna „în mod ciudat de asemănătoare” cu a ei, vedeta Marvel dezvăluind că a refuzat să colaboreze cu compania. În iunie, Sheryl Crow l-a numit pe Drake „plin de ură” pentru utilizarea unei versiuni generate de AI a vocii lui Tupac Shakur în piesa sa de disstrack (n.r. versuri pline de provocări, insulte și critici)  la adresa lui Kendrick Lamar, „Taylor Made Freestyle.”

Morgan Freeman, revoltat după ce i s-a replicat „Vocea lui Dumnezeu 

Ultima victimă a inteligenței artificiale este chiar Morgan Freeman, în vârstă de 87 de ani, a cărui voce legendară a ajuns motiv de furt. Vocea actorului este faimoasă deja pentru nararea unor documentare precum „Viața pe planeta noastră”, sau pentru interpretarea vocii lui Dumnezeu în „Bruce Almighty”. 

Morgan Freeman este legendar pentru „Vocea lui Dumnezeu”, precum și pentru nararea unor documentare celebre
Sursa foto: Curbed

Actorul câștigător al premiului Oscar a împărtășit o declarație pe rețelele sociale, scriind: „Mulțumesc fanilor mei incredibili pentru vigilența și sprijinul vostru în a semnala utilizarea neautorizată a unei voci A.I. care mă imită. Devotamentul vostru ajută ca menținerea autenticității și integrității să rămână o prioritate. Recunoscător,” a scris el, adăugând hashtagurile #AI #scam #imitation #IdentityProtection, practic semnalând o problemă gravă de pe urma căreia poate pierde bani. 

Vocea lui Freeman, imitată de o femeie care pretinde că ar fi nepoata sa

Numit „Camera lui Justine”, un cont de TikTok a distribuit un videoclip cu o femeie care pretinde a fi nepoata lui Freeman – „Narat de mine, Morgan Freeman” spune vocea din off, care este aproape identică cu cea a actorului. Clipul narează o zi din viața „nepoatei” lui Freeman, spunând: „Justine a cerut bani pentru ceea ce ea a spus că va fi o experiență culturală în Spania”, în timp ce în videoclip apare fata care pare să viziteze Spania.

 

@justinescameraroll Uncle Mo has been booked and busy, but i finally got him to narrate my trip! … EMBEZZELED!? #justinescameraroll #unclemo #ai ♬ water (instrumental) – no/vox & karaokey

Versiunea AI continuă: „Ea mi-a cerut cardul de credit pentru a rezerva ceea ce pretindea că este o mică activitate pentru ziua ei de naștere. Imaginați-vă surpriza mea când am fost taxat pentru un iaht. Practic, ea a deturnat fonduri.” La sfârșitul videoclipului, vocea AI spune: „Se pare că pur și simplu nu pot să-i spun nu.” TikTokerul a adăugat în descrierea videoclipului: „Unchiul Mo a fost ocupat, dar în sfârșit l-am convins să-mi nareze călătoria! … DETURNARE DE FONDURI!?” Ea a inclus și hashtagul #ai.

Nu toți internauții au înțeles că vocea nu este cea reală 

Cu toate că tânăra a insistat ulterior că totul este o glumă, nu toți internauții au înțeles că cel care nara nu era Morgan Freeman. „Ei sunt pe Twitter crezând că acesta este cu adevărat Morgan Freeman,” a scris o persoană, în timp ce altcineva a spus, „Oamenii nu știu că acesta este AI 😭 suntem pierduți.” Un alt internaut a comentat „Este atât de amuzant”, părând să creadă că era într-adevăr Freeman cel care nara. 

Morgan Freeman nu a specificat dacă va lua poziție legală asupra tinerei care a folosit AI pentru a-i replica vocea

Într-un videoclip de continuare distribuit pe 30 iunie, creatoarea a apărat utilizarea vocii AI a lui Freeman, spunând că doar „se distra puțin”: „Am crezut doar că ar fi amuzant, OK? … Este o glumă evidentă, dar oamenii nu au discernământ”, a adăugat ea. „Am crezut că era evident că aceasta era o glumă. Și acum unchiul Mo este supărat pe mine. Dacă cineva din echipa lui se uită, îmi pare foarte rău”, a transmis tânăra. 

Morgan Freeman sau reprezentanții săi nu au transmis dacă actorul plănuiește să ia măsuri legale împotriva tinerei. Clipul care a devenit viral nu a fost până la acest moment șters de pe contul de Tik Tok al tinerei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre