Simona Ionescu / Redactor Șef

Există închisoare și pentru urșii polari. Ce greșeli trebuie să facă blănoșii ca să ajungă într-un asemenea loc

Există închisoare și pentru urșii polari. Ce greșeli trebuie să facă blănoșii ca să ajungă într-un asemenea loc
O așezare de frontieră fondată pentru comerțul cu blănuri în 1717, Churchill, se află chiar în mijlocul „autostrăzii urșilor polari”, drumul pe care animalele îl parcurg în fiecare an pentru a ajunge pe gheața mării. Aici se află singura închisoare pentru urși polari.

Singura închisoare pentru urși polari ajută animalele și oamenii să coexiste în siguranță în orașul izolat din nordul țării. Din păcate, blănoșii care încalcă regulile ajung în acest loc unde rămân câteva luni.

„Rămân fără oportunități de vânătoare timp de câteva luni, așa că mor de foame”

Situat pe malul Golfului Hudson, Churchill are aproximativ 850 de locuitori și aproximativ același număr de urși care se plimbă prin zonă. În timpul iernii, aceștia trăiesc pe golful înghețat, vânând foci. Dar, odată ce gheața se topește în iulie, ei se mută pe uscat, unde hrana este mult mai puțină.

„Trăiesc din rezervele de grăsime pe care le-au acumulat în timpul iernii, mâncând untura focilor.

Spre sfârșitul lunii noiembrie, vin la țărm, așteptând ca golful să înghețe. Rămân fără oportunități de vânătoare timp de câteva luni, așa că mor de foame. Se vor folosi de orice șansă de a face rost de hrană”, explică Rachel Sullivan-Lord, biolog marin și lider de expediție la Natural Habitat Adventures, o companie care organizează excursii cu urși polari în zonă.

Doar 20.000-26.000 de urși se află acum în sălbăticie

Această trecere anuală face din Churchill un loc unic pentru turiști, unde pot observa regii Arcticii în habitatul lor natural. Atât de aproape încât creaturile vin la Tundra Lodge, un hotel sezonier de observare a vieții sălbatice, și se ridică în picioare pe picioarele din spate pentru a trage cu ochiul la oamenii din interior.

Cu ani în urmă, un urs care lovea ferestrele sau spărgea o ușă în căutare de mâncare ar fi fost imediat împușcat, pentru a evita posibilele pierderi de vieți omenești. De aceea, s-a ales ca urșii care nu sunt cuminți, să ajungă în închisoare. Potrivit lui Geoff York, director senior de conservare la Polar Bear International, o organizație non-profit care se ocupă de conservarea acestor animale, au rămas între 20.000-26.000 de urși polari în sălbăticie.

Potrivit unui raport recent al guvernului canadian, populația de urși polari a scăzut cu 27% în ultimii cinci ani. Având în vedere că în fiecare an se formează tot mai puțină gheață de mare, urșii au mai puțin timp pentru a vâna foci și pentru a acumula rezervele de grăsime necesare, ceea ce face să se confrunte cu foametea. În prezent, programul de alertă pentru urșii polari din Churchill îi supraveghează îndeaproape pe hăitașii înfometați, punându-i în spatele gratiilor și departe de pericol doar atunci când este absolut necesar.

Închisoarea urșilor polari

Cum arată închisoarea

Închisoarea urșilor polari este un hangar masiv format din 28 de „celule” construite din blocuri de zgură, cu tavane și uși din bare de oțel. Un al doilea set de uși metalice solide împiedică urșii să ajungă între gratii. În majoritatea celulelor încape doar un singur urs (altfel s-ar lupta), dar două celule mai mari sunt rezervate mamelor cu pui.

Cinci dintre celule sunt dotate cu aer condiționat pentru a le face mai confortabile pe timp de vreme mai caldă. Unii urși sunt tranchilizați atunci când sunt aduși aici și momiți cu o bucată de carne de focă care se închid brusc odată ce urșii trag de mâncare. Construit în anii 1950, când Churchill era o bază militară, această loc este unic.

Numai armata putea să transporte cu vaporul și cu avionul suficiente materiale pentru a construi o clădire de asemenea dimensiuni și rezistență într-un loc atât de îndepărtat și neospitalier. Echipa de patrulare îi ține pe urși aici până când golful îngheață.

Ce fac urșii în închisoare

Urșii care sunt aduși aici sunt cântăriți din cap până în picioare, apoi primesc o etichetă pe ureche pentru identificarea viitoare și un tatuaj pe buză, pentru că urșii își pierd uneori urechile în timpul luptelor. Etichetele ajută echipa să identifice urșii dificili în viitor. Mediul închisorii învață animalele că apropierea de oameni are ca rezultat o experiență plictisitoare și enervantă, care nu merită repetată. De aceea, urșii nu au ocazia să facă prea multe în celulele lor.

Ei se pot perinda înainte și înapoi printre blocurile de zgură sau pot zăbovi pe așternut de paie sau pe așchii de lemn. În închisoare, urșii primesc apă sau zăpadă printr-un jgheab care traversează celulele lor, dar nu și gustări pentru a evita asocierea oamenilor cu hrana. Din cauza lipsei hranei, ei ajung la aproape aceeași greutate pe care ar avea-o dacă ar fi pe uscat. Când golful îngheață, urșii sunt liberi să plece. Un spectacol anual pe care mulți dintre locuitorii orașului vin să-l vadă.

Sunt aduși la gheață și ușile capcanelor sunt ridicate, eliberându-i unul câte unul. Echipa conduce un camion spre fiecare urs, împingându-l să se îndrepte spre gheață. În 2022, au fost doar cinci deținuți eliberați atunci când golful a înghețat. Toți urșii eliberați s-au plimbat fericiți pe gheață, în așteptarea unei porții delicioase de mâncare.

Sursă foto: www.atlasobscura.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre