Mușenița era o comună prosperă în anii 50. Aproape de granița cu Ucraina, la numai 12 kilometri de orașul Siret, avea 4.000 de locuitori. Însă, de-a lungul timpului, populația a scăzut, în ultimii ani ajungând să numere în jur de 1.800 cetățeni. Conviețuiesc deopotrivă ruși lipoveni, ucraineni și polonezi.
Aici, ucrainenii conviețuiesc în liniște cu rușii
Încet – încet, au fost desființate multe unități din comună, dar au fost închise și școli. Din cele 6 unități de învățământ care funcționau în trecut, au mai rămas doar 2 care să primească puținii copii rămași în Mușenița. Totuși, bisericile nu au avut de suferit în urma scăderii poulației.
Administrația, nepăsătoare când vine vorba de viitorul locului
În comuna în care mai funcționează doar 2 școli, au rămas deschise toate lăcașurile de cult, în număr de 12: 6 biserici ortodoxe, 2 ortodoxe pe rit vechi, trei catolice și una creștină după Evanghelie. Majoritatea locuitorilor sunt de religie ortodoxă, însă există și minorități de ortodocși de rit vechi, romano – catolici și penticostali.
Comuna se întinde pe o suprafață de 40 de kilometri pătrați și este formată din cinci sate: Baineț, care este și reședința comunei, Băncești, Climăuți, Mușenița, Vășcăuți și Vicșani. Oamenii au cerut ani la rând modernizarea comunei, însă a acest lucru fost posibil în urmă cu puțin timp.
Recent, primăria a reușit să obțină fondurile necesare pentru repararea șoselelor principale. Însă, localnicii tot se plâng că nimeni nu este interest să le fie și lor bine.
„A plecat lumea din sat. Nimeni nu mai vrea să stea aici. Până mai ieri drumurile arătau jalnic. Nu se dorește ca Mușenița să prospere. În toată Suceava se construiesc blocuri, case, iar la noi nimic. Suntem lăsați, singuri, vai de capul nostru”, spune un localnic, conform ziardesuceava.ro.
Viața oamenilor din Mușenița este simplă: se împarte între agricultură și biserică. Singurele momente când mai ies din rutina zilnică sunt atunci când are loc vreo nuntă sau un botez.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook