Experții trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea unui virus rar și mortal la rozătoare. Poate fi următoarea pandemie

Autoritățile sanitare au confirmat săptămâna aceasta că un angajat al Parcului Național Grand Canyon din Arizona a fost expus la hantavirus, o boală respiratorie care se răspândește prin inhalarea particulelor din aer eliberate de excrementele rozătoarelor. Specialiștii avertizează că e posibil ca omenirea să se confrunte cu o nouă pandemie!
Boala este atât de rară în SUA încât doar una sau două persoane mor în fiecare an, iar în ultimele trei decenii au fost înregistrate doar aproximativ 1.000 de cazuri. Aceste cazuri apar în special în rândul fermierilor, excursioniștilor și turiștilor care campează, precum și al persoanelor fără adăpost.
Cu toate acestea, virusul a fost detectat în acest an la cinci locuitori din Arizona și la patru persoane din Nevada, ceea ce sugerează că numărul cazurilor ar putea fi în creștere. În 2024, au fost confirmate șapte cazuri și patru decese.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Grand Canyon, angajatul anonim ar fi fost expus la hantavirus în timp ce lucra în grajdurile pentru măgari din tabără.
La începutul acestui an, trei persoane din zona izolată Mammoth Lakes, California, au murit din cauza hantavirusului, deși nu erau „implicate în activități asociate în mod obișnuit cu expunerea”, potrivit autorităților sanitare statale.
Deși se așteaptă ca angajatul parcului să se recupereze complet, hantavirusul poate duce la sindromul pulmonar hantavirus (HPS), care provoacă umplerea plămânilor cu lichid și ucide până la 50% dintre pacienți.
Pentru a reduce riscul de expunere, autoritățile sanitare recomandă aerisirea spațiilor în care ar putea exista excremente de șoareci, evitarea măturării excrementelor, utilizarea dezinfectanților și ștergerea resturilor, precum și purtarea mănușilor și a măștii.
Hantavirusurile sunt un grup de virusuri prezente în întreaga lume, care se transmit la oameni prin inhalarea de materii fecale, urină sau salivă aerosolizate provenite de la rozătoare infectate.
Boala a fost identificată pentru prima dată în Coreea de Sud în 1978, când cercetătorii au izolat-o de la un șoarece de câmp. Cu toate acestea, afecțiunea afectează doar aproximativ 40-50 de americani în fiecare an, în special în sud-vestul țării.
Între 1993- 2022, au fost confirmate 864 de cazuri, conform celor mai recente date disponibile ale CDC. La nivel mondial, există aproximativ 150.000 până la 200.000 de cazuri pe an, majoritatea în China.
Cercetătorul și scriitorul David Quammen, care a prezis în cartea sa pandemia de coronavirus, a declarat că o creștere a cazurilor de hantavirus ar putea avea implicații globale.
„Hantavirusurile erau cunoscute inițial în Coreea, apoi au apărut în zona Four Corners din SUA în 1992 și au început să ucidă oameni. Nu a fost surprinzător să găsim hantavirusuri în SUA, precum și în Coreea, deoarece, din nou, este vorba de un grup global de virusuri”, a spus acesta.
Simptomele hantavirusului apar de obicei în termen de una până la opt săptămâni de la expunerea la rozătoare infectate și includ oboseală, febră, dureri musculare, dureri de cap, amețeli, frisoane și probleme abdominale sau digestive.
După patru până la zece zile de la apariția simptomelor inițiale, pacienții pot prezenta dificultăți de respirație, senzație de apă în piept și lichid în plămâni. Nu există un tratament specific pentru hantavirus, iar pacienții primesc în schimb terapii de susținere, cum ar fi repaus, hidratare și asistență respiratorie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook