Simona Ionescu / Redactor Șef

Femeia care îl dirijează pe Gabi Bădălău a fost înregistrată în timp ce spunea că e doar un avar, incompetent în afaceri. Procurorii au interceptat bomba

Femeia care îl dirijează pe Gabi Bădălău a fost înregistrată în timp ce spunea că e doar un avar, incompetent în afaceri. Procurorii au interceptat bomba
Bărbații din familia Bădălău au dat de necaz, iar situația devine pe zi ce trece mai complicată. Ies la suprafață mai multe lucruri „necurate”.

Probleme mari pentru Gabi și Niculae Bădălău. Procurorii DNA sapă adânc și aduc probe elocvente. Cei doi și-au făcut-o cu mâna lor.

Gabi Bădălău nu mai are liniște de când e cercetat, într-o speță disjunsă din dosarul în care Bădălău Senior a fost trimis în judecată. El e plasat sub control judiciar acum și nu are voie să părăsească România. Povestea tristă a început în noiembrie anul trecut, după ce primarul localității Bucșani din județul Giurgiu, fostul deputat Dan Păsat a făcut un anunț. Grație înregistrărilor, cei doi bărbați nu mai știu acum ce să facă pentru a scăpa de probleme.

Punctul principal al dosarului îl constituie atribuirea contractului de asistență tehnică, proiectare tehnică și execuție lucrări pentru ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu”. Contractul a fost atribuit societății Samby Impex SRL, administrată de ginerele lui Niculae Bădălău și se ridică la suma de 7.071.925,31 lei fără TVA.

Cum au interceptat oamenii legii convorbirile

Pentru a reuși să afle ce pune la cale Niculae Bădălău, judecătorii au aprobat ca pentru 21 de zile pe mașina care aparținea primăriei din Bucșani să fie plastă tehnică specială. „S-a încuviințat ca, în cadrul măsurilor dispuse prin mandatele de supraveghere tehnică (…) emise la data de 14.11.2022 prin încheierea nr. 66, pentru o perioadă de 21 de zile, începând cu data de 23.11.2022 până la data de 13.12.2022 inclusiv…

organele de urmărire penală să pătrundă în spațiul privat constând în autoturismul marca Dacia Duster, cu nr. de înmatriculare (…), proprietatea Comunei Bucșani, jud. Giurgiu, utilizat în fapt de numitul Păsat Dan (…), pentru a activa sau dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurilor de supraveghere tehnică cu privire la supravegherea video, audio sau prin fotografiere a persoanelor Păsat Dan, Matache Elena și Bădălău Radu Gabriel”, se arată în încheierea Curții de Apel – Secția I Penală.

Potrivit informațiilor oferite de Gândul, oamenii legii au fost norocoși, pentru că bomba s-a spart în doar două zile de la supraveghere.

Niculae Bădălău s-a nenorocit

”La data de 25.11.2022 a avut loc o nouă întâlnire între martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena, ocazie cu care aceasta i-a remis suma de 35.000 lei. Din conținutul acestei discuții, înregistrată de organele de urmărire penală în mediu ambiental și redată în cuprinsul procesului-verbal din data de 25.11.2022, rezultă nu numai cuantumul sumei date, respectiv 35.000 lei, ci și faptul că aceasta este remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis:

„E mesager, eu nu discut cu Elena”

Păsat Dan: Da, a venit NAE la mine și am stat cu el de vorbă cu mai multe. Mi-a zis și el că la C.N.I. nu prea sunt bani… chestii.

Matache Elena: Păi, tot am insistat și știi că am zis, și i-am zis vineri, că eram eu vineri când v-a sunat și zic: «Duceți-vă, vedeți cum…» Zice: «Bă, nu pot să mă duc acu’!», că trebuia să plece nu știu unde și de-aia a rămas să vă întâlniți sâmbătă cu el să discutați.

Păsat Dan: Și i-am zis să stăm noi de vorbă, noi doi și că ELENA (n.red. – Elena Matache, chiar cea care discuta cu primarul din Bucșani), e mesager, eu nu discut cu ELENA!

Matache Elena: Da! Păi, eu de ce ți-am zis? Da’ știi, câteodată zice: «Hai că mă duc acum!» și intervin alte chestii și a uitat. Că și dumneavoastră aveți programu’ la fel de…

Păsat Dan: Ă… Ți-a trimis ceva prin tine? A trimis ceva prin tine acuma?

Matache Elena: Da! Ce fac? …(râde) [neinteligibil]…

Păsat Dan: Da. Bea cafeaua!”

Gabi Bădălău nu știe să se descurce

Pe de altă parte, Dan Păsat vorbește cu Elena Matache deschis și îi spune că fiul lui Niculae Bădălău, Gabi, ”nu face față la așa ceva” și nici ”nu știe meserie”.

”Păsat Dan: Hai, ELENA, încoace! Tu ai vorbit cu el și…

Matache Elena: Și mi-a lăsat…

Păsat Dan: Niște bani.

Matache Elena: Da.

Păsat Dan: Bagă-te tu în față, că am șofer. Bagă-te în față tu!

Păsat Dan: Tu ai fost… I-am și zis de tine. „Băi, dacă o pierzi pe ELENA…” Zic: „Sunt lucruri care…

Matache Elena: …[neinteligibil]…

Păsat Dan: Da. Zice: «Nu, nu, nu.» «Nu mi-o mai trimite pe…» în contextul ăsta a fost. «Nu o mai trimite pe ELENA cu bani la mine și cu oferte. Asta e discuția mea cu tine. ELENA e un mesager». Dar zic: «Dacă o pierzi pe ELENA, ai belit-o!» Zice: «Da, așa e. Așa e.» Dar se vede de la o poștă că tu ești în spate la tot, adică îi ții firmele, îi… că GABI… nu face față la așa ceva. Nu știe, cred. GABI nici nu știe meserie.

Matache Elena: Nu face… Știi ce se întâmplă? GABI (n.red. – Bădălău Jr.) vrea să obțină bani mulți, repede și ușor, fără tot felul de alte…

„Lasă și tu telefonul ăla în mașină, dacă îl ai cu tine”„

Păsat Dan: Nu merge așa.

Matache Elena: Dar nu merge așa.

Păsat Dan: Nu merge așa. Lasă și tu telefonul ăla în mașină, dacă îl ai cu tine… …(n.red. – conform imaginilor video, cei doi interlocutori coboară din mașină și se duc în spatele autovehiculului, acolo unde Elena Matache scoate din poșetă un plic de culoare bej, format A4, pe care i-l înmânează lui Dan Păsat)…. Cât am aici, ELENA?

Matache Elena: 35.

Păsat Dan: 35…

Matache Elena: Mai trebuie încă atât.

Păsat Dan: 350 de milioane?

Matache Elena: Da.

Păsat Dan: Și mai… îmi trimiteți…

Matache Elena: Și mai trebuie încă atât. Da? Zilele astea.

Păsat Dan: Bine. Eu am vorbit 7% din lucrare. Acuma…

Matache Elena: Da, da. Din ultima…

Păsat Dan: … faceți voi socotelile.

Matache Elena: Da. Din ultima situație încă atât mai trebuie.

Niculae Bădălău

„Ne socotim la sfârșit, ce si cum”

Păsat Dan: Deci, el (n.red. – Niculae Bădălău) ți-a zis ca să-mi dai ăștia 35 acum și îmi mai trimiți…

Matache Elena: Da. Da. Păi…

Păsat Dan: Când?

Matache Elena: Zilele astea.

Păsat Dan: Bine. Hai!

Păsat Dan: Deci, mă cauți tu miercuri, joi, sau cum faci?

Matache Elena: Păi, miercuri, joi e liber, 30 și LA… Vorbim luni când vin cu astea la…

Păsat Dan: Am înțeles.

Matache Elena: Da…

Păsat Dan: Păi, vorbește cu NAE când trimite mai departe și…

Matache Elena: Da. Da.

Păsat Dan: Ne socotim la sfârșit, ce si cum.

Matache Elena: Da, da.

Păsat Dan: Dacă poți să treci pe miercuri, joi ar fi mai bine.

Matache Elena: Da!

Păsat Dan: Dacă tot m-am înțeles cu el…

Matache Elena: Îhm! (…)”

În ceea ce o privește pe Elena Matache, procurorii DNA arată în dosarul lui Niculae Bădălău că, ”din discuția purtată cu martorul Păsat Dan, la data de 25.11.2022, rezultă fără echivoc că aceasta are cunoștință de întâlnirea anterioară dintre inculpatul Bădălău Niculae și martorul Păsat Dan, din data de 19.11.2022.

Niculae Bădălău își plânge amarul

Afirmând chiar că a insistat pe lângă inculpatul Bădălău Niculae să aibă această întâlnire, că are cunoștință de procentul de 7% din valoarea lucrărilor promis primarului Păsat Dan și că suma de 35.000 lei pe care a remis-o este o parte din acest procent”.

”Elena trebuie scoasă din joc, că nu poți să știi”

Anterior întâlnirii cu Elena Matache, edilul din Bucșani s-a întâlnit cu Niculae Bădălău și l-a rugat să nu o mai trimită pe femeie, neavând încredere în ea. ”Replicile date de Niculae Bădălău relevă motivul pentru care nu i-a oferit foloasele, în mod direct, lui Păsat Dan, ci printr-o persoană interpusă, reieșind că atât el, cât și fiul său au încercat să evite o eventuală reticență din partea primarului comunei Bucșani.

Astfel că a fost folosită ca intermediar Elena Matache, director tehnic în cadrul Samby Impex SRL”, se mai arată în document. ”Discuți cu mine și Elena mesager, dar nu mă mai băga pe mine cu Elena, că n-am ce să discut cu Elena, te rog frumos”, a spus primarul. Niculae Bădălău a înțeles situația și a ajuns la concluzia că într-adevăr Elena Matache ”trebuie scoasă din joc, că nu poți să știi”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre