Simona Ionescu / Redactor Șef

Fenomen Biblic! Jupiter și Saturn se vor alinia ca la nașterea Domnului

Fenomen Biblic! Jupiter și Saturn se vor alinia ca la nașterea Domnului
Fiți cu ochii pe cer! Veți vedea un fenomen rar. Pe 21 decembrie 2020, Jupiter și Saturn se vor intersecta pe cerul nopții și, pentru scurt timp, vor străluci împreună ca şi cum ar fi un singur corp. Exact ca Steaua din Betleem care a anunțat nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Se întâmplă o dată în viață. Noi spunem că ”se aliniază planetele”, dar specialiștii numesc acest fenomen rar „Marea conjuncție”. Cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu.

Fenomen Biblic! Jupiter și Saturn se vor alinia ca la nașterea Domnului

Fenomenul este considerat deosebit de rar. Apropierea minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080), se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie.

Atunci, în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic.

Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate.

Important este să căutăm un loc fără clădiri și copaci în jur, iar de la ora 17.00, în locul unde de regulă se vede apusul de soare se vor vedea și cele două stele strălucitoare. Acestea s-au apropiat treptat, iar până în ziua de 25 decembrie vor fi aproape ca un singur astru. Cu un binoclu, se vor putea vedea chiar și inele lui Jupiter.

Fenomenul rar va avea loc chiar înainte de Crăciun

Conjuncția din acest an este diferită din cel puțin două motive. Primul este gradul în care cele două planete vor fi aliniate. Experții prezic că vor apărea mai aproape în această conjuncție decât au avut-o în aproape opt secole și, de asemenea, vor fi mai strălucitoare cele două planete, scrie evz.ro.

Dar al doilea factor și cel care a pus acest eveniment în centrul atenției este că va avea loc în solstițiul de iarnă, chiar înainte de Sărbătoarea de Crăciun. Momentul a condus la speculații dacă acesta ar putea fi același eveniment astronomic pe care Biblia îl relatează despre Steaua din Betleem.  Povestea biblică a stelei este menită să transmită adevăruri teologice mai degrabă decât istorice sau astronomice.

Lumina care i-a călăuzit pe magi spre locul unde era Iisus

Noul Testament descrie steaua minunată care a apărut pe cer şi i-a condus pe cei trei magi spre ieslea din Betleem unde s-a născut Iisus.  Este poate prima mare enigmă astronomică. Misterul apare mai ales pentru că magii care vin de la răsărit spun că au văzut o stea foarte luminoasă, în timp ce regele Irod şi oamenii săi, aflaţi la Ierusalim, nu ştiau de existenţa unei stele de acest fel.

Apoi, steaua pare să îi conducă pe magi spre sud de Ierusalim, spre locul unde era Iisus, rămânând apoi nemişcată deasupra staulului din Betleem. Înțelepții ajung la Ierusalim și îi spun lui Irod , regele Iudeii: „Unde este copilul care s-a născut rege al evreilor? Stea apoi îi duce la Betleem și se oprește peste casa lui Isus și a familiei sale.

Astronomul Michael R. Molnar, de exemplu, a susținut că Steaua din Betleem a fost o eclipsă de Jupiter, din constelația Ares. Un fenomen astronomic de acest fel a avut loc în luna aprilie, anul 6 î.e.n., şi a implicat planeta Jupiter. Dar, până când magii ar fi putut descifra mesajul şi să ajungă la Betleem, micul Iiisus ar fi avut deja 8 luni, nu ar fi fost un nou-născut, spune profesorul David Weintraub, de la Universitatea Vanderbilt din Nashville. El crede că detaliul legat de steaua din Betleem a fost adăugat de Matei, ca să fie un indiciu în plus privind originea divină a lui Iiisus.


Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, copilul pe care Mântuitorul l-a luat în brațe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre