Simona Ionescu / Redactor Șef

Fenomen spectaculos și periculos în România. Se întâmplă chiar în ziua de Paște

Fenomen spectaculos și periculos în România. Se întâmplă chiar în ziua de Paște
În week-end-ul de Paște, românii vor avea parte de un fenomen meteorologic neobișnuit. Meteorologii spun că acesta poate afecta sănătatea oamenilor.

Românii vor avea parte de un fenomen rar și ciudat în același timp. Va avea loc chiar în ziua de Paște și este periculos pentru sănătate.

Potrivit meteorologilor, în ziua de Paște românii se vor confrunta cu „ploaia sângerie”, un fenomen pe cât de rar, pe atât de periculos pentru sănătate. Termenul de ploaie sângerie se referă la precipitațiile care capătă o nuanță roșiatică din cauza amestecului cu particule de praf saharian.

Specialiștii spun că fenomenul nu este neobișnuit în Europa. Când ploaia spală prafu din atmosferă, acesta este depus pe mașini, clădiri, fererestre și lasă urme roșiatice sau gălbui, fiind mai vizibil în zonele ude precipitațiile sunt mai mari.

„Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”

„În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, a anunțat ANM.

„Ploaia sângerie”, periculoasă pentru cei cu probleme respiratorii și cardiovasculare

Fenomen spectaculos și periculos în România. Se întâmplă chiar în ziua de Paște
Ploaie sângerie chiar în ziua de Paște!

Cunoscute ca PM10 și PM2.5, particulele de praf pot pătrunde în plămâni, provocând iritații. De asemenea, sunt agravate problemele respiratorii precum bronșita cronică, astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Studiile arată că praful saharian poate aduce probleme și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, copii, vârstnici, persoane cu boli cronice.

Măsuri de precauție

Specialiștii recomandă și câteva măsuri de precauție pentru persoanele vulnerabile. În timpul episoadelor de ploaie sau vânt, când concentrația de praf este mai ridicată, e indicat să limitați activitățile în aer liber. Pentru ca particulele de praf să nu pătrundă în locuințe, țineți ferestrele și ușile închise. Cei cu afecțiuni pulmonare e indicat să poarte măști de protecție.

Pe lângă fenomenul de „ploaie sângerie”, românii vor avea parte de vreme frumoasă de Paște, cu temperaturi între 15-24 grade Celsius. Meteorologii susțin că în ziua Învierii Domnului, în București sunt anunțate temperaturi între 23-24 grade Celsius.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *