Simona Ionescu / Redactor Șef

Fetița mușcată de un maidanez va fi despăgubită de Primărie. Tribunalul Sibiu a decis: 12.000 de euro

Fetița mușcată de un maidanez va fi despăgubită de Primărie. Tribunalul Sibiu a decis: 12.000 de euro
O fetiță de doar 10 ani a fost muşcată de un câine comunitar în Sibiu, în timp ce se întorcea de la şcoală. De spaimă, mama ei însărcinată a avortat. Tribunalul Sibiu a hotărât să îi ofere micuței daune morale.

Fetița mușcată de câine în Sibiu a primit daune morale în valoare de 12.000 de euro. De asemenea, rudele acesteia au primit 5000 de euro.

Tribunalul din Sibiu a oferit 17.000 de euro

Anunțul a fost făcut de Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC), luni. Fetița în vârstă de 10 ani și familia acesteia au primit o sumă de 17.000 de euro.

„17000 de euro daune obţinute pentru copilul și familia ei care au trecut prin momente teribile. Copilul a fost muşcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza şocului suferit. Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinţi pentru incident”, a transmis Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC).

Daunele sunt nesemnificative raportat la suferinţa generată

În iunie 2019, fetița se întorcea liniștită de școală. Ajungând în apropierea casei sale a fost mușcată de un câine comunitar. Tribunalul Sibiu a decis că primarul municipiului Mediaş, care a fost reclamat alături de unitatea administrativ teritorială, este „persoană fără calitate procesuală pasivă”.

În concluzie, soluţia a fost pronunţată doar raportat la unitatea administrativ teritorială municipiul Mediaş, conform soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată. Avocata familiei micuței consideră că daunele sunt nesemnificative raportat la suferinţa generată.

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deşi mari faţă de media obişnuită, raportat la suferinţa generata de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă”, a precizat la rândul său avocata Carmen Bordei, citată în comunicatul IREC.

„Orice cetăţean al ţării ar trebui să ştie că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare şi instituţia Primarului, acesta având o răspundere directă şi personală privind funcţionarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, intre care se afla si ecarisajul. 

Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicată în în Buletinul Casaţiei nr. 1/2020, pag. 67-79 stabileşte un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituţiei Primarului care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situaţie în care un serviciu public nu funcţionează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială”, au transmis oficialii IREC.

Roxen se pregătește de „covorul turcoaz” și să stea izolată în bulă, la Eurovision

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre