Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul „Colectiv” face istorie. Câte nominalizări la Oscar a primit

Filmul „Colectiv” face istorie. Câte nominalizări la Oscar a primit
Filmul „Colectiv” face istorie. Filmul, regizat de Alexander Nanău, este propunerea României la premiile Oscar 2021. În urmă cu scurt timp, vestea oficială a venit.

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost propunerea României la premiile Oscar 2021. Lungmetrajul este o cronică a primului an de după tragedia de la Colectiv din 2015. În urmă cu scurt timp, vestea bună a venit. Filmul „Colectiv” face istorie.  Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar sunt anunţate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas. 

Până acum, filmul era pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar. Documentarul se află în categoriile „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”, potrivit anunțului făcut de Academia americană de film. Votarea listei scurte s-a încheiat pe 5 februarie, iar votul pentru nominalizări a avut loc în perioada 5-9 martie.

Filmul „Colectiv” face istorie. A primit două nominalizări la Oscar 

În urmă cu scurt timp au fost anunțate nominalizările pentru premiile de anul acesta. „Colectiv” a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”. Este prima oară când un film românesc intră în cursa finală pentru premiul Oscar. 

La categoria documentar, au mai fost selectate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”. La categoria lungmetraj internaţional, „colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?”(Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

Adio, vacanțe în Seychelles și Malta! La întoarcere se stă în carantină. Lista țărilor „periculoase”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre