Simona Ionescu / Redactor Șef

Suedezii au învelit în cârpe un ghețar

Suedezii au învelit în cârpe un ghețar
Un material textil folosit pe perioada verii pentru a proteja o parte din gheţarul Helags din nordul Suediei a salvat de la topire cel puţin 3,5 metri din înălţimea acestuia, informează reprezentanții ONG-urilor care au demarat această acțiune.

Suedezii au învelit în cârpe un ghețar ca să îl salveze de la topire. Încălzirea globală provoacă micşorarea gheţarilor peste tot în lume. Ideea de a proteja cu materiale textile ghețarul Helags vine după ce s-a constatat că gheţarul situat pe cel mai înalt munte din Suedia, Kebnekaise, s-a micșorat cu doi metri din înălţime doar în ultimul an.

Suedezii au învelit în cârpe un ghețar

Gheţarul Helags e situat pe cel mai înalt munte din Suedia, la sud de Cercul Polar. „Am acoperit o mică parte a gheţarului cu o pânză de lână şi amidon de porumb doar pentru a vedea dacă putem face ca zăpada şi gheaţa să se topească mai puţin decât în mod normal, a declarat unul dintre participanţii la proiect, Erik Huss. Această pânză a protejat de fapt 3,5-4 metri de la topire”.

Huss, licenţiat în glaciologie, a avut această ideea împreună cu aventurierul suedez Oskar Kihlborg. Ei au explicat că gheţarii sunt cel mai bun indicator al schimbărilor climatice. Acum cei doi vor să reproducă acest test la o scară mai mare decât cei 40 de metri pătraţi acoperiţi pe Helags şi să implice cercetători în glaciologie pentru o abordare mai ştiinţifică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre