În Egipt sunt 118 piramide uluitoare (138, după alți autori). Însă, într-un deșert din estul Sudanului, de-a lungul malurilor râului Nil, se află o colecție de aproape 200 de piramide antice. Multe dintre ele sunt morminte ale regilor și reginelor regatului meroitic care au condus zona timp de mai bine de 900 de ani.
Unde sunt mai multe piramide ca în Egipt
Piramidele Meroë, mai mici decât ”verii” lor egipteni, au baze înguste și unghiuri abrupte pe laturi. Se estimează că au fost construite între 2.700 și 2.300 de ani în urmă. Elementele decorative provin din culturile Egiptului faraonic, Grecia și Roma. Deși piramidele sunt una dintre principalele atracții pentru turiștii din Sudan, industria turismului local a fost devastată. O serie de sancțiuni economice impuse de-a lungul războiului civil al țării. Potrivit rapoartelor, Sudanul primește acum mai puțin de 15.000 de turiști pe an, față de până la 150.000 înainte de sancțiuni.
Piramidele nubiene sunt morminte pentru regi și regine
Piramidele nubiene au fost construite pe o perioadă de 900 de ani pentru a servi ca morminte pentru regi și regine războinice și cetățeni bogați din Napata și Meroë. Au fost construite de-a lungul fluviului Nil, pe un ambele maluri.
De pildă, piramidele Napatan au fost locul de înmormântare a 21 de regi și 52 de regine și prinți. Corpurile acestor regi au fost așezate în uriașe sarcofage de granit. Cea mai veche și cea mai mare piramidă de la Nuri este cea a regelui Napatan și a faraonului Taharqa din dinastia douăzeci și cincea.
Între 2009 și 2012, un nou grup de piramide a fost descoperit lângă satul Sedeinga. Proporțiile fizice ale piramidelor nubiene diferă cele egiptene: sunt construite în trepte de blocuri de piatră poziționate orizontal și au o înălțime de 6-30 metri.
Mormintele din interiorul piramidelor din Nubia au fost jefuite în cele mai vechi timpuri. Reliefurile de perete conservate în capelele mormântului dezvăluie că ocupanții lor regali au fost mumificați, acoperiți cu bijuterii și așezați în cutii de mumie din lemn. La momentul explorării lor de către arheologi în secolele al XIX-lea și al XX-lea, s-a descoperit că unele piramide conțineau multe obiecte. Rămășițe de arcuri, tolbă de săgeți, inele pentru arcași, hamuri de cai, cutii din lemn, mobilier, ceramică, sticlă colorată, vase metalice. Sursa: smithsonianmag.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook