Simona Ionescu / Redactor Șef

Fondatorul Facebook și soția sa, dați în judecată pentru fapte deosebit de grave

Fondatorul Facebook și soția sa, dați în judecată pentru fapte deosebit de grave
Mark Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan sunt dați în judecată de doi foști angajați ai domeniului unde aceștia locuiesc în cea mai mare parte a timpului.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, au fost dați în judecată pentru presupuse abuzuri rasiste și homofobe comise asupra a doi angajați de către fostul lor șef de securitate. Proprietatea principală a lui Zuckernberg și Chan se află în zona Bay, dar acestia mai dețin case în Hawaii și Montana.

Mia King, o femeie de culoare care a servit ca asistentă pentru operațiuni de securitate, și John Doe, un bărbat homosexual cu dizabilități care a lucrat ca administrator al rezidenței soților Zuckerberg, au susținut că au fost supuși unor abuzuri rasiste și homofobe din partea fostului șef al securității, Liam Booth, relatează Business Insider.

Procesul a fost deschis în San Francisco

În procesul lor intentat în San Francisco, Mia King a spus că Booth i se adresa adesea cu apelativul „Ghetou” și se plângea că Meghan Markle „a poluat linia de sânge regală” după căsătoria ei cu Prințul Harry.

Doe a susținut, de asemenea, că Booth, un fost agent al Serviciului Secret, ar fi făcut comentarii repetate despre homosexualitatea sa și i-a și dat o palmă, într-un restaurant, în 2018.

Alți angajați l-au văzut anterior pe Booth la proprietatea lui Zuckerberg din Montana în același an și imitând „acte sexuale lascive” în fața lui Doe, se arată în proces.

Booth, un fost agent al Serviciului Secret care a servit cândva în dispozitivul de protecție personală al președintelui Barack Obama, a demisionat din poziția de șef al securitatii lui Zuckerberg în 2019, în urma unei anchete asupra plângerilor împotriva acțiunilor sale când publicația Business Insider le-a relatat pentru prima dată.

Cum se apără Mark Zuckerberg

Zuckerberg și Chan au respins aceste afirmații, iar purtătorul de cuvânt personal, Ben LaBolt, a declarat că investigația internă a companiei nu a găsit nicio dovadă de fapte reprobabile.

„Așa cum am afirmat anterior, când aceste afirmații au fost divulgate presei în urmă cu peste doi ani, biroul nostru a aplicat un cod de conduită strictă, care solicită un comportament adecvat din partea tuturor membrilor echipelor noastre. Ne așteptăm ca fiecare dintre angajații noștri să adere la acest cod de conduită, a spus LaBolt, conform Daily Mail.

„Orice plângere adresată personalului nostru de resurse umane este luată în serios și este investigată și soluționată.  Suntem mândri de echipa de profesioniști care lucrează în biroul familiei și suntem încrezători că aceste afirmații, care încearcă să discrediteze pe nedrept colegii noștri, vor eșua.” Booth nu a făcut încă nicio declarație cu privire la acuzațiile care i se aduc, în cei trei ani de când au apărut în spațiul public.

Victimele  nu au putut lua legătura direct cu fondatorul Facebook

Doe susține că, în 2019, le-a trimis e-mail direct lui Zuckerberg și Chan despre problemă, dar nu a primit niciodată un răspuns de la aceștia. Prin urmare, cei doi foști angajați care au fost persecutați, au decis să îi acționeze în judecată pe Zuckerberg și pe soția acestuia. Împreună cu aceste acuzații, reclamanții susțin că nu li s-a acordat suma legală de pauză și că nici nu li s-au plătit orele suplimentare efectuate.

Zuckerberg are probleme și cu alți angajați

Booth este doar unul dintre asistenții personali ai lui Zuckerberg care au fost acuzați de conduită inadecvată. În 2017, o angajată l-a acuzat pe managerul fermei din Hawaii deținută de Zuckerberg, Shawn Smith, de agresiune, acesta fiind la acel moment într-o stare de ebrietate avansată. Femeia a fost dusă la spital pentru o rană suferită la cap. Smith a negat acuzațiile și continuă să lucreze pe aceeași poziție pentru Mark Zuckerberg.

Și în 2018, o altă angajată a susținut că a fost hărțuită sexual de către o persoană din stafful medical care deservește familia  Zuckerberg.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre