Simona Ionescu / Redactor Șef

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenie

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenie
Problemele în cazul fondatorului WikiLeaks par să nu se mai termine. Acesta riscă să fie extrădat în Statele Unite ale Americii, unde îl așteaptă o pedeapsă foarte grea.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenie. Australianul în vârstă de 50 de ani, a avut, vreme de 9 ani, cetățenie ecuadoriană. În prezent însă, un tribunal al acestei țări a decis să îi revoce cetățenia acordată în trecut.

Julian Assange, a rămas fără cetățenie

Un tribunal din Ecuador i-a retras fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, cetăţenia acestui stat latino-american, relatează miercuri dpa. Amintim că australianul s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea. În timp record, el a obţinut azilul, iar apoi şi cetăţenia. Ulterior, în urma unor tensiuni cu Quito guvernul ecuadorian i-a revocat statutul de azilant, în 2019. După acest moment, Julian Assange a fost a fost arestat de poliţia britanică.

Fondatorul WikiLeaks se află în prezent la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra. Autoritățile din Statele Unite încearcă să obţină extrădarea sa, acuzându-l că a conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning la dezvăluirea de documente secrete, în 2010.

Îl așteaptă pușcărie pe viață în America

Julian Assange este susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei. Însă dacă va ajunge în SUA, el riscă  o condamnare la 175 de ani de închisoare. I se reproșează difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Cotidianul ecuadorian El Comercio a consemnat marţi, citând tribunalul administrativ din Quito, că, atunci când australianul a primit cetăţenia ecuadoriană, în 2017, au intervenit o serie de „erori administrative”.

Assange e tatăl a doi copii mici, concepuți în ambasadă

Fondatorul WikiLeaks are doi copii cu avocata sa, concepuți în timp ce era refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. Femeia și-a prezentat povestea într-un interviu difuzat de Mail On Sunday, la începutul anului trecut. Julian Assange este tatăl a doi băieţi de trei şi respectiv un doi ani, cu Stella Morris, în vârstă de 38 de ani, o avocată de origine sud-africană.

Publicația Mail On Sunday a publicat fotografii cu Assange şi fiii săi, precum şi un interviu cu Stella Morris, în care aceasta povesteşte cum s-a îndrăgostit de el, în 2015. Mai mult, avocata spunea că intenționează să se căsătorească. „Să te îndrăgosteşti într-un context în care toată lumea încearcă să vă distrugă viaţa este un fel de gest de rebeliune”, a explicat Stella Morris la vremea respectivă.

Avocata a ales să dezvăluie existenţa celor doi copii, Gabriel şi Max, pentru că se teme ca viaţa lui Assange să „nu ia sfârşit” dacă rămâne în Belmarsh – închisoarea londoneză de înaltă siguranţă unde este deţinut – din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Mai mult, în timpul  interviului, detalii emoționante au ieșit la iveală: Assange a asistat la naşterea celor doi copii prin legătură video. În plus, copiii sunt cetăţeni britanici şi şi-au vizitat tatăl în închisoare.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre