Simona Ionescu / Redactor Șef

Fost director al Spitalului Municipal, în arest preventiv. Lua șpagă odată la 3 zile

Fost director al Spitalului Municipal, în arest preventiv. Lua șpagă odată la 3 zile
Un cunoscut medic din Timişoara a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. Din datele procurorilor, în ultimele luni, acesta lua șpagă, în medie, odată la trei zile.

Fostul director al Spitalului Municipal din Timișoara, doctorul Octavian Mazilu a fost reţinut săptămâna aceasta după ce a fost surprins în timp ce primea bani de la o pacientă. Până în acel punct el a fost monitorizat de anchetatori timp de două luni, după ce autoritățile au înregistrat mai multe plângeri de la pacienți sau aparținători care au acuzat că li se condiționa accesul la actul medical de oferirea de foloase necuvinte.

Procurorii DNA susţin că în această perioadă a primit mită de 25 de ori de la pacienţi bolnavi de cancer sau de la rudele lor. Ar fi vorba de sume cuprinse între 100 de lei şi 2.000 de lei, pe care le încasa în cabinetul său.

Ultima dată a încasat o șpagă în valoare de 300 de lei de la o pacientă, numai pentru a o programa la o operație. Și asta în contextul în care medicul câștiga lunar aproximativ 6000 de euro din salariul de medic, cel de cadru didactic universitar și din dividendele de la o firmă la care era acționar, conform ultimei sale declarații de avere depuse, conform presei locale.

Ce măsuri ia actualul manager al Spitalului Municipal

Doctorul Octavian Mazilu este şeful Secţiei de Chirurgie Generală Oncologică din cadrul Spitalul Municipal din Timişoara. Ca urmare a problemelor pe care le are cu legea, el va fi suspendat din funcție, a anunțat actualul manager, doctorul Daniel Maliţa.
Acesta declară „toleranţă zero” pentru medicii care condiţionează actul medical de primirea unor bani şi îşi cere scuze în numele instituţiei pentru cei care au avut de suferit.

„Evident că este o situaţie pe care nu ne-am dorit-o. Misiunea noastră este aceea de a ajuta pacienţii, de a fi alături de ei, de a le oferi asistenţă medicală necondiţionată tuturor celor care au nevoie. Nu este posibil, nu este acceptabil, nici deontologic, nici profesional, nici uman să condiţionezi actul medical de asemenea acte”, a declarat managerul Spitalului Municipal din Timișoara pentru Radio România.

„Luare de mită în formă continuată”

„În data de 31.05.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.O. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

În fapt, s-a reţinut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timișoara, inculpatul M.O. ar fi primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 și 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În data de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacientă internată în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale.

Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care la data de 01.06.2022 a admis propunerea și a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.O. pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 01.06.2022”,  transmit reprezentanții Tribunalului Timiș.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre